Den nya könstillhörighetslagen

Den nya könstillhörighetslagen har vållat stor politisk debatt och splittrat regeringsunderlaget i två delar. Även inom Moderaterna och Liberalerna finns ett stort motstånd mot den nya lagen.

Omstritt

Förslaget som ligger ute är väldigt omstritt och regeringen är inte överens utan Moderaterna och Liberalerna söker stöd från oppositionen för att få igenom detta förslag som ingen verkar vilja ha. Annika Strandhäll som var det som la fram detta förslag först i riksdagen redan 2018 men då med 12 års åldersgräns. Annika Strandhäll och S-kvinnor har dock svängt i frågan och är tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna nu de största motståndarna till att denna nya lag röstas igenom.

Moderaterna

Inom moderaterna är det uppror och ca 80% av moderaterna tycker att detta lagförslag är felaktigt och för att göra det hela ännu värre så är stämningen likadan inom Liberalerna. Bland väljarna så är också signalerna tydliga på att ingen vill ha denna nya lag så varför i all världen röstar politikerna igenom den? Lagen innebär en del förändringar för de som vill byta kön och de största förändringarna är sänkningen av åldern och att det inte krävs en stor medicinsk utredning och ett godkännande från Socialstyrelsen.

  • Lättare för personer att byta juridisk kön
  • Byte av personnummer men ingen operation
  • Ett utlåtande från en läkare istället för utredning
  • Sänkt ålder från 18 år till 16 år
  • Minderåriga behöver målsmans godkännande

Pyskiska sjukdomar

Det är vanligt förekommande att de som söker vård för könsdysfori lider av flera psykiska sjukdomar och att då slopa en utredning av socialstyrelsen för att godkänna könsbyte känns extremt bakåtsträvande. De senaste tio åren har antalet könsdysforiadiagnoser (de som vill byta kön) ökat och ingen vet riktigt varför men uppmärksamheten individen får på sociala medier kan vara en orsak enligt vissa forskare. Att byta kön gör att du får en enorm mängd positiv uppmärksamhet från HBTQ gruppen och det kan stärka individen på kort sikt men håller inte i längden.

Man eller kvinna?

Det går utmärkt att anmäla att man vill byta kön bara för att om du är över 18 år. Du får då ett nytt personnummer och som man är då att betrakta som kvinna även om du inte är opererad. Du kan då vistas i kvinnors omklädningsrum, tävla mot kvinnor, sitta i kvinnofängelse och så vidare. Flera fall av detta slag har uppmärksammats där män (kvinnor) har begått våldtäkter efter att de har bytt kön (utan operation). För vem har rätt att säga stopp till någon som känner sig som kvinna även om hon råkar ha en snopp?

Källa:

Det innebär den nya könslagen
Därför är den nya könslagen ett haveri
S-Kvinnor vill pausa processen
SD försöker stoppa förslaget om könstillhörighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *