Ett besök på Gröna Lund

Senast uppdaterad, 2023-05-24, info@gratis-pengar.se

Jonathan Kärre var nyligen på Gröna Lund i Stockholm. Det är ett stort nöjesfält i centrala Stockholm och besöket gick inte riktigt som planerat. Jag har hans tillstånd att återge hans historia via mina kanaler. Han här själv lagt ut denna tråd på Twitter och det är därifrån all text kommer.

Gröna Lund

Okej här är min bisarra upplevelse av Gröna Lund. Redan första åket är det ett ungdomsgäng som tränger sig förbi några flickor i 10-årsåldern bakom mig och mina barn. Jag säger till grabbarna att det inte är okej, att de ska ställa sig sist i kön. De börjar tjafsa om att jag ska sköta mitt eget och inte lägga mig i om jag inte jobbar där. Försöker tala dem tillrätta men ger till slut upp. Grabbarna är kvar i kön, där de bland annat ofredar några andra flickor genom att fota/filma dem och lever allmänt rövare. I Jet pass-ingången står två i personalen. Jag överväger om jag ska rapportera killarnas beteende eller inte, medveten om att det kan reta upp dem ytterligare. Säger ändå till och möts av bekräftelse på att det var rätt gjort. Tack för att du sade till, säger de, vi fixar det.

Attraktionsvärdarna

Attraktionsvärdarna konfronterar grabbarna och det blir tjafsigt. Jag tänker att nu kommer de tas ur kön och ordningsvakter tillkallas. Men till min förvåning får killarna fortsätta som om ingenting hänt – och nu är de som väntat mer förbannade på mig än tidigare. Kön går vidare nerför en mörk trappa. Där står jag nu med mina två barn och gänget som tornar över oss precis bakom i trappan. Nu söker de konflikt mer aggressivt än tidigare, vilket känns otryggt. De anklagar mig för att ha rasistiska motiv, säger att saken inte rör mig osv. Jag försöker de-eskalera situationen och ignorera deras konfrontationer. Hela tiden med ett öga över axeln ifall de vill bli fysiska. Efter 5 min tjafs från dem är vi vid insläppet och grabbarna släpps in medan vi köar vidare för att sitta längst fram. De står där och spottar på golvet och fortsätter jävlas med småflickorna bakom som ber personalen att få byta plats (inte sitta bredvid killarna). Då tappar jag tålamodet och säger till en ny i personalen: Varför gör ni inget? Ser ni inte hur de beter sig? Snart 10 min har gått och inget har hänt. När vi sätter oss i attraktionen ser jag att två ordningsvakter pratar med gänget efter deras åk. Jag vet inte om det har att göra med att jag sagt till eller om de dragit till sig uppmärksamhet på nytt, jag tänker att jag ska fråga vakterna efteråt. Men när åkturen är över är vakterna borta. Det finns ingen att fråga, jag har inte fått någon återkoppling överhuvudtaget, eller fått vittna mer utförligt om grabbarnas beteende. Jag är lite irriterad över det – och över att grabbarna inte togs ur kön direkt utan fick vara kvar och trakassera mig.

Gästservice

I brist på personal att prata med går jag till ”Gästservice” och berättar om det inträffade. Personalen där tar lätt på saken. Säger att: ”Det verkar ha löst sig bra eftersom ordningsvakterna kom dit. Du kan få ett extra Jet pass som kompensation.” Men jag vill inte ha kompensation. Jag vill att någon lyssnar på hur killarna betett sig och få bekräftelse på att min feedback tas vidare; jag anser att personalen gjort fel som låtit gänget fortsätta i kön så att jag och barnen utsattes för en hotfull situation. Ber att få prata med deras chef men får nej som svar. Två gånger frågar jag. Alla är upptagna med ett annat ärende får jag veta. Jag kan inte heller få chefernas nummer, eller för den delen bli uppringd. Om jag vill prata med en chef måste jag dröja kvar obestämd tid. Jag säger att jag kommer tillbaka senare. Men vad som händer är att jag strax blir uppsökt av en person från trygghetsavdelningen. Jag tänker att de nu äntligen tar situationen på allvar, men förstår snart att personen är lika intresserad av att höra varför jag bett personalen i Gästservice om deras namn (som står på deras namnskyltar). Jag förklarar att jag ville veta deras namn för att kunna referera till vad de sagt när jag talar med deras chef. Jag känner mig misstänkliggjord och ber återigen att få tala med någon i chefsposition.

Trygghetsavdelningen

Någon timme senare får jag ett aggressivt samtal från en kille som tydligen är chef för Trygghetsavdelningen. Han börjar med att säga att personalen agerat helt korrekt och har noll skyldighet att återkoppla till mig om hur de hanterat min rapport om killarna som trängt sig. Jag ångrar nu att jag sagt till överhuvudtaget då debaclet tagit en timme i anspråk och färgat hela besöket negativt. Extra frustrerande är att alla jag pratar med i personalen är ungdomar själva, utan grundläggande servicekänsla eller empati för den uppståndna situationen. (Jag söker senare på ”Trygghetschefens” namn och kommer till en Instagram där han poserar med en kvinna runt halsen och en pistol i handen.) En sak gjorde han dock rätt ska erkännas: han uppmanade mig att ringa direkt om gänget, som varnats, skulle agera hotfullt igen.

Gästrelationer

Efter besöket mejlar jag avdelningen ”Gästrelationer” i hopp om att få kontakt med någon chef med helhetsansvar för upplevelsen. Jag vill framföra min feedback och veta om de tycker personalen agerat korrekt. Deras svar är intetsägande och avslutas ordagrant: ”Då situationen uppenbarligen varit så pass allvarlig att ordningsvakterna behövt agera, så kan vi på Gästrelation eller någon annan här på Gröna Lund, inte agera ytterligare i detta ärende.” Jag fattar ingenting. Allra minst förstår jag varför Gröna Lund är så passiva kring stökiga ungdomsgäng som trängs. På Liseberg klipper de årskorten men på Gröna Lund verkar de ha fri lejd. Jag har sett otaliga exempel på det under mina senaste besök i parken. Jag kan bara inte begripa hur de tänker. Varför bryr sig inte Gröna Lund mer om att skapa en trygg miljö för familjer? Jag är knappast ensam om att undra. Det var stort intresse för förra inlägget (runt 120k visningar) där Sveriges Radio tog upp saken och många andra bekräftar stöket. Avslutningsvis: Senare samma kväll sker ännu en mass-trängning framför mina ögon då i kön till Fritt fall. Jag sade ifrån igen men gav snabbt upp när ungdomarna (ca 18 år) började tjafsa emot. Kände att det inte var värt ännu en tidsödande fajt med vetskap om att personalen på @gronalund ändå inte tar stöket på allvar. Riktigt tråkig upplevelse, tyvärr.