Svart eller vitt

Senast uppdaterad, 2022-03-12, info@gratis-pengar.se

Det är inte alltid så svart eller vitt säger min bror när jag pratar med honom i telefonen. Han har precis frågat om jag gratulerat mamma på morsdag och jag svarar lite avmätt att det finns inte så värst mycket att gratulera henne för. Mitt svar gör honom irriterad och han fräser då tillbaks att det inte alltid är så svart eller vitt. Jag frågar honom för hundrade gången om han anser att det är mitt fel att mamma hela tiden är på mig. Det är inte så enkelt svarar han märkbart irriterad. Min mor har alltså sedan 1998 trakasserat mig, min fru och mina barn med mina bröders och nu även med min fars goda minne. Hon får hålla på helt fritt och trots att övriga familjen ser vad som sker så väljer de att titta bort och idiotförklarar mig och tycker att hon kan ju säga lite tokiga saker ibland men hon menar inget illa. Nu har jag åtminstone kommit så långt i processen att vi umgås minimalt med mamma och övriga familjen men jag kan inte sticka under stolen med att det svider och att jag helst av allt önskar att mamma kunde sluta upp att vara så elak hela tiden och umgås på ett normalt sätt. Eller elak hela tiden kanske man inte kan säga. Jag har precis läst Frida Boisens böcker ”Berätta aldrig det här” och ”Du är inte längre min dotter” och där kan man verkligen prata om en elak mamma. Fridas mamma är elak hela tiden till skillnad från min mamma som är supertrevlig och snäll varvat med enormt elaka ord som kommer när man minst anar det. Att hon är snäll mellan elakheterna gör hela ännu värre för situationen blir så förvirrad och jobbig. Ett normalt samtal kan helt plötsligt innehålla meningar som, ”Vet du, dina barn är ju utvecklingsstörda. Du måste göra något åt det.”. Hur fortsätter man samtalet och livet efter en sådan mening?

Nåväl, åter till samtalet med min bror. Jag försöker förklara för honom, ge honom exempel på vad som kan hända med hans barn och hur han skulle agera. Jag undrar hur han skulle göra om hans döttrar skulle bli misshandlade och våldtagna. Skulle han fortfarande säga att allt inte är så svart eller vitt. Om något mitt på ljusa dagen klev fram och drog en kniv mot hans frun och tog deras bil är det fortfarande så att man inte kan se vem som är förövaren. Detta hände för övrigt hans fru för ett antal år sedan. Ingenting biter på honom och har förstår inte alls problemet med mamma. Det är som att prata med en vägg och mitt i samtalet måste han gå iväg för att hans barn kom hem. Det är alltid samma sak när jag pratar med min bror, han måste iväg. Misstänker starkt att det är skönare att gå iväg och bryta samtalet än att försöka reda ut ett problem som han förmodligen tycker att jag skapat själv.

Boktips – med personliga reflektioner

Berätta aldrig det här är Frida Boisens självbiografi och den är riktigt hemsk. Den innehåller verkligen allt som man inte vill att ett liv skall innehålla och jag måste verkligen beundra Frida Boisen som lyckats bra i livet och blivit en meriterad journalist. Tillsammans med hennes andra bok, Du är inte min dotter, som är en fristående fortsättning på hennes biografi får man en bra sammanfattning av hennes barndom och många händelser som hänt henne även i vuxen ålder. Det var speciellt två saker som jag reagerade på i dessa böcker som jag själv kan relatera till. Det första att hennes mamma var så otroligt elak mot Frida och att elakheterna började efter att hon fått sitt första barn. Min mamma började spåra ur efter att jag träffade min fru. Innan jag träffade min fru hade jag absolut inga problem med min mamma.

Det var som att Rosita Boisen, Fridas mamma, såg att nu kommer jag att hamna i andra hand och istället för att prata om det började hon bli elak mot sin dotter. Tillslut finns det bara hat kvar från Rosita till Frida men Frida slutar aldrig att älska sin mamma så länge hon lever. Den andra hemska saken som händer är att en äldre släkting förgriper sig på Frida. Hon berättar det för pappa som svarar Frida att hon måste ha inbillat sig att det hänt. Jag har inte blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp men känner igen svaret i andra sammanhang.

Du kan bli medlem på Storytel gratis i 14 dagar så hinner du lyssna på boken.