Min narcissistiska mor

Senast uppdaterad, 2022-02-11, info@gratis-pengar.se

Min mamma har alltid satt sig själv först men jag har alltid trott att det berott på hennes bensjukdom som tvingat henne att alltid se sig själv först. Trots sin sjukdom som till och från varit så illa att hon har varit nära döden ett par gånger så har hon alltid hållit humöret uppe och är alltid glad och trevlig. Alla som träffar henne får ett väldigt bra första intryck. Nästan i varje fall, det finns ett par undantag, som mannen som satt i väntrummet till läkaren. Den mannen lyckades min mor på ett par sekunder totalt detonera och han brast ut i gråt inför hela väntrummet. Vad hon sa vet jag inte. Det vågade hon inte berätta men hon berättade att hon råkade säga något olämpligt. Av någon för mig okänd anledning så slutade jag säga till min mamma att jag älskar henne redan när jag var sju år och jag gav henne inte pokalen ”Världens bästa mamma” när jag var nio år. Jag gick och köpte en pokal till min pappa och till mormor men inte till mamma. Detta resulterade i att min yngre bror gick och köpte en pokal till min mamma så fort han fick ihop pengar. Under uppväxten har jag inte speciellt mycket att klaga på när det gäller min mor annat än att det var rätt bra fart på henne och att det skulle hända saker hela tiden. Men som barn tycker man ju om att det händer saker.

När jag blev äldre är det speciellt en situation jag kommer ihåg som jag mådde riktigt dåligt av. Det var när jag precis hade fått ett nytt jobb och var helt sönderstressad för att jag var så rädd att inte klara av jobbet. Jag behövde prata med någon och i samma veva bjöd min mamma mig på en resa till London. Perfekt tillfälle att prata med mamma tänkte jag men ack så fel jag hade. Jag inte en syl i vädret trots att vi reste dit själva så det hela slutade med att jag inte ens tog upp ämnet.

Denna artikeln tar inte upp många saker hon gjort men tillsammans med de andra inläggen om min mor får man en bättre helhetsbild och för den som råkat ut för en narcissist så är det viktigt att se varningssignalerna. Det är viktigt att komma ihåg att det är snudd på omöjligt att ändra personligheten på en narcissist. De kommer att köra på som om de har all rätt i världen att vara otrevliga hela vägen in i kaklet.

Röda flaggor som man skall se upp med

5 varningstecken – så avslöjar du en narcissist:

 1. Dåliga vibbar
  Första röda flaggan: hur känner du dig i sällskap av den här personen? Får hen dig att känna dig obekväm, eller nervös i hens närvaro? Förminskar hen dig, eller trycker ner dig?
 2. Tål inte kritik
  En narcissist kan inte hantera att bli ifrågasatt. Testa personen genom att kritisera hen och uppmärksamma hur hen reagerar. En narcissist lär tveklöst överreagera, och försöka övertyga dig om att hen har rätt och du har fel.
 3. Jag, jag, jag
  Var ligger fokus i ert samtal? Det handlar alltid om DEM. Prova att medvetet flytta fokus till dig själv och observera hur länge hen låter det stanna där. En narcissist riktar snabbt och framgångsrikt tillbaka ljuset på sig själv, alltid.
 4. Empatilöshet
  Brist på empati är ett tydligt tecken. Berätta en sorglig historia, och lägg märke till hur personen inte engagerar sig känslomässigt. Hen bryr sig helt enkelt inte.
 5. ”Allt är alla andras fel”
  Var vaksam på tendensen att personen inte tar eget ansvar för någonting alls, utan konsekvent skyller problemen på andra.