Avanza för dummies

Senast uppdaterad, 2022-04-27, info@gratis-pengar.se

Om man inte sparat på börsen förut och inte alls vet hur man skall komma igång kan det vara svårt. För att komma över den värsta skräcken kommer jag att sammanställa några inlägg där jag steg för steg går igenom de viktigaste funktionerna för att kunna komma igång med några olika företag. Först ut i denna serie är jätten Avanza.

AF eller ISK

När man blir kund hos Avanza får man automatiskt två konton att spara sina aktier och fonder i. Ett Aktie & fondkonto (AF) och ett Investeringskonto (ISK) vilket är väldigt bra det är allt man behöver. Nedan är en kortfattad förklaring. Vill du veta mer så beskriver Avanza det här.

AF

Ett AF konto innebär att du betalar skatt varje år på dina realiserade vinster och förluster. Det vill säga de aktier och fonder som du har sålt måste du ta upp i deklarationen.

ISK

Ett ISK konto innebär att du inte behöver betala skatt vid varje vinst (eller förlust) som du gör utan det utgår en årlig skatt på hela beloppet som dras per automatik. Schablonskatten kan ändras men är för tillfället på 0,375 %.

KF

Det finns en tredje form av konto som man kan spara sina pengar i och det är Kapitalförsäkring (KF). KF och ISK liknar varandra väldigt mycket men skiljer sig åt på följande punkter.

  • Du kan öppna en KF i ditt namn och sätta barnet som förmånstagare.
  • Det är bättre att ha KF om man har utländska aktier med utdelning.
  • Du äger inte aktierna och får inte gå på bolagsstämmor.

ISK & KFAF
Ingen vinstskatt30% skatt på vinster
Alla affärer rapporteras automatisk till SkatteverketManuell rapportering till Skatteverket
Låg skatt, enkelt kontoSkatt vid varje enskild försäljning
Ingen möjlighet att dra av förlusterMöjlighet att dra av förluster
Populärast. Första val för de flesta.Går att använda
Skillnaden mellan ISK, KF & AF

Vi fyller på vårt lager med nya produkter varje vecka – så du hittar allt du behöver!