Avanza for dummies

Senast uppdaterad, 2022-04-23, info@gratis-pengar.se

Om man inte sparat på börsen förut och inte alls vet hur man skall komma igång kan det vara svårt. För att komma över den värsta skräcken kommer jag att sammanställa några inlägg där jag steg för steg går igenom de viktigaste funktionerna för att kunna komma igång med några olika företag. Först ut i denna serie är jätten Avanza.

Att bli kund hos Avanza

Det första steget är naturligtvis att bli kund hos Avanza och det tar ca 3 minuter att bli kund och det är en enkel process som böjar med att man går till Avanza och klickar på bli kund.
Annons för Avanza: Bli kund hos Avanza genom att gå till mitt länkträd och klicka på min länk till Avanza.

Ange ditt personnummer och klicka på ”Gå vidare”.

I nästa steg ser du ditt personnummer (vilket jag dock blankat ut på bilden nedan) och anger din mailadress och telefonnummer. Du kan även välja att checka i om du vill ha information eller inte från Avanza regelbundet.

Ange vilket medborgarskap du har. Har du flera medborgarskap går det att lägga till det. Klicka sedan på ”Spara”.

Om du är skatteskyldig i något annat land än Sverige måste du ange det. Annars är det bara att klicka vid den svenska flaggan. Skriv upp ditt användarnamn på ett säkert ställe eftersom du måste komma ihåg det för framtida inloggningar. Ange ett säkert lösenord och upprepa det för att säkerställa att lösenordet blev korrekt.

När du blir kund hos Avanza så skapar de automatiskt ett Aktie & fondkonto (AF) och ett Investeringskonto (ISK) åt dig så det behöver du inte tänka på. Vidare så måste du checka i att du läst, förstått och godkänner ovanstående villkor och intygar att angiven skatterättslig hemvist är sann. Det är inga konstigheter utan bara checka i. Du måste också checka i att du läst och förstått informationen om insättningsgarantin. Inte det heller är något underligt utan bara checka i.

I nästa steg behöver du ange syftet med att du öppnar ett konto på Avanza. Det är inga konstigheter utan svensk lag för att säkerställa att du inte är en terrorist. Du måste även ange om du är PEP vilket är en fråga om du har några politiska uppdrag, eller om någon i din närhet har det. Om så är fallet kommer ytterligare några kontrollfrågor. När du svarat på alla frågor klickar du på ”Spara”. När detta är klart återstår bara det sista steget att godkänna allt med BankId så blir du kund hos Avanza.

Vi fyller på vårt lager med nya produkter varje vecka – så du hittar allt du behöver!