Utsatta områden

Senast uppdaterad, 2022-04-08, info@gratis-pengar.se

Det har skrivits mycket om Sveriges utanförskapsområden och många verkar inte tro att det berör dom. Om de inte själva bor i orten så är det inga problem. Vad de helt missar är att det bor ca 550 000 människor i orten och de berörs dagligen av det som sker i just det utanförskapsområde som de bor i. Jag hade tänkt att belysa en del av problematiken som finns i orten. En liten förklaring kan dock vara på sin plats när det gäller Utsatta områden. Vad är ett utsatt område? Det är ett område där de kriminella har stor påverkan på lokalsamhället och droghandel bedrivs öppet. Riskområde är som ett utsatt område fast värre. Dock inte lika allvarligt som ett Särskilt utsatt område som är den högsta grad polisen använder för att beskriva ett område.

Ett särskilt utsatt område inbegriper även i viss mån:

  • parallella samhällsstrukturer
  • extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt
  • fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter
  • personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden
  • en hög koncentration av kriminella

Rinkeby och somalierna

I Rinkeby till exempel bor det väldigt många somalier och det är ett stort problem i sig. De från Somalia är inte sällan analfabeter och kommer från ett klansamhälle där individen är van vid att underordna sig klanen. Att då komma till Sverige där man skall ta hand om sig själv är en stor skillnad och det märks väldigt tydligt på integrationen, somalierna sticker tyvärr ut negativt. När man kontrollerade hur många som hade jobb av somalierna var det 12% av männen och 6% av kvinnorna. Den genomsnittliga årsinkomsten var ca 120 000 kr för männen och ca 76 000 kr för kvinnorna bland somalierna. Motsvarande siffror för svenskar i samma område var ca 430 000 kr för männen och ca 260 000 kr för kvinnorna. Genomsnittslönen i Somalia är 3000 kr/månad och det finns inga fabriker att tala om i Somalia. De utbildningar och jobb som finns i Somalia skiljer sig enormt från de jobb vi har i Sverige. Socialbidraget i Sverige är flera gånger högre per månad än den lön som de kan få i hemlandet så varför skall de då ens försöka få jobb. Som en extra försvårande omständighet är det så många som ca 20% som är brottsmisstänkta. Denna siffra kan tolkas åt båda håll. Det är 20% som är brottsmisstänkta vilket innebär att det inte är dömda men och andra sidan vet vi av erfarenhet att polisen har svårt att få fast brottslingar och hitta misstänkta vilket innebär att fler än 20% kan ägna sig åt brottslig aktivitet. Den första generationen somalier har klarat sig dåligt men den andra generationen har totalt brakat genom isen. Mammorna och papporna sitter åtminstone hemma när de är arbetslösa men barnen ägnar sig åt betydligt värre saker i föräldrarnas nya hemland. Ett land som de inte känner som sitt utan de odlar ett förakt och ett hat mot allt vad myndigheter och Sverige heter.

Tjärna Ängar

I veckan släppte Uppdrag granskning en granskning av ett utanförskapsområde, Tjärna Ängar. Det var inget roligt program och det som framförallt var extra deprimerande var de fyra punkter som numera gäller i detta område. Att dessa regler mer eller mindre gäller i våra andra utanförskapsområden ser jag inte som helt osannolikt.

  1. Lär dig inte svenska
  2. Du skall inte jobba
  3. Tjalla inte till snuten
  4. Det är klanens regler som gäller

Att det har blivit så här beror på att våra politiker har tillåtet att dessa parallellsamhällen växa fram under många år. De har i sin iver att framstå som goda valt att titta bort medans problemen har vuxit fram. Nu har vi fått en situation som blir svårare och svårare att lösa för varje dag som går. I Sverige finns det just nu 61 utsatta områden, 14 riskområden och 19 särskilt utsatta områden, allt enligt polisens kartläggning. Situationen går inte heller åt rätt håll utan det tillkommer fler och fler områden på polisens lista för varje år.

Jag kommer till lösningen i framtida inlägg. Dock så kan jag säga så mycket att lösningen inte är en vänsterregering ledd av Socialdemokraterna.

Källor:

Brottsligheten är hög bland invandrarna
Uppdrag granskning
Det lönar sig inte att arbeta
Utsatta områden
Boktips – Gangsterparadiset (ANNONSLÄNK) (en kort recension av boken finns här)