Hungersnöd i Europa 2023?

Senast uppdaterad, 2022-12-25, info@gratis-pengar.se

Som om det inte räckte med Covid (2020 – ), elbrist med skenande elpriser (2021 – ), kriget i Ukraina (2022 – ), börskraschen som pågår för fullt (2022 -), skenande inflation (2022 – ) och höjda räntor (2022 -) så finns ytterligare en fara som lurar vid horisonten för världen. Redan idag har vi hungersnöd i Europa men den är begränsat till Ukraina och ytterst tillfällig får vi hoppas då den beror på kriget och bristande leveranser. Den eventuella hungersnöd som jag berättar om här är betydligt allvarligare och kommer att drabba långt fler människor och länder än Ukrainas 44 miljoner invånare.

Ryssland och Ukraina står för 30 procent av världens produktion av vete och 20 procent av den odlade majsen, två grödor som är basföda för miljarder av människor. För att göra saken ännu värre står Ryssland för ca 30 procent av hela EUs totala import av konstgödsel. Redan nu kommer rapporter från bönder inom EU att de har svårigheter att få tag på konstgödsel, foder till sina kreatur, utsäde och att de inte har råd att tanka sina traktorer. Allt detta tillsammans gör att vi står inför en perfekt storm. I regel så finns det förråd för ett år framåt hos alla stora leverantörer vilket gör att vi borde klara oss igenom denna sommar men om bönderna inte kan odla upp sina marker på samma sätt som vi är vana vid kan det hända att vi efter två års pandemi och ett års krig tvingas hälsa en ny gäst välkommen 2023, hungersnöden. Det gäller redan nu att vi får fred mellan Ryssland och Ukraina. Det bästa för alla vore om det ryska folket reser sig och störtar Putin. Jag har svårt att se att Putin någonsin kommer att bli accepterad på denna jord efter vad han gjort mot Ukraina. Hur skall Putin kunna förhandla fram nya handelsavtal tillsammans med EU? Det är blir en helt omöjligt situation som bara Rysslands folk kan lösa genom att gör sig av med Putin.

Hur skall man agera för att klara sig framöver? Här gäller det att själv sätta sig in i vad som sker och vad man tror skall hända. Att inte agera alls tror jag är det sämsta man kan göra. Antingen så kan man vara helt förbered och börja leva som en prepper, spara lite extra mat eller inte bry sig alls. Det är upp till var och en men jag tror inte att det skadar att man är lite förberedd.

I detta läge känns det ju som att pengar och börsen inte spelar någon roll men eftersom det kommer att råda en brist på mat, metaller och olja om kriget fortsätter så kommer det att innebära att dessa tillgångsslag borde utvecklas gynnsamt. Detta är dock inget investeringsråd utan mer ett konstaterande vad som sker om det fortsätter som nu och ingen förändring sker.

Källor:

Kriget i Ukraina kan orsaka global matkris
Ryska råvaor
The General Prepper (butik ingen sponsrad länk)
Om krisen kommer (PDF)
Elen som försvann