Gemensam ekonomi

Senast uppdaterad, 2022-06-23, info@gratis-pengar.se

När man lever ihop i ett par kan man ha sin ekonomi på flera olika sätt men de två absolut vanligaste sätten är delad ekonomi eller att man gemensam ekonomi. Forskning visar att de par som har gemensam ekonomi har färre bråk om ekonomin än de som har delad ekonomi. Speciellt om man har levt ihop ett antal år så blir konflikterna färre och färre. I början på ett förhållande har det dock visat sig att delad ekonomi kan gynna ett förhållande eftersom relationen inte vuxit sig lika stark och man kanske inte har så många gemensamma utgifter.

Jag är själv en anhängare av gemensam ekonomi och har haft så i hela mitt förhållande med min fru. Det enda undantaget från detta var i början av vårt förhållande då jag stod för det mesta innan min fru fick sitt första jobb. När sedan livet rullar på och man skaffar hus och barn blir det bara mer och mer underligt att ha delad ekonomi. Vem skall betala barnens kläder, renoveringen, barnens idrott? Alla dessa frågor och möjliga konflikter slipper man med gemensam ekonomi. Dessutom blir det väldigt tydligt hur mycket pengar man har att röra sig med om man har allt sammanslaget. Vi har nog gått ett litet steg längre och jag har fullmakt över min frus pengar eftersom hon inte alls tycker om något som har med räkningar, blanketter eller ekonomi att göra. I och med att jag har fullmakten får jag en total överblick över vår ekonomi i appar som Zlantar, Njorda och Alwy vilket är väldigt smidigt. 

Speciellt par som har dålig ekonomi har en tendens att bråka om pengar och då speciellt i slutet av månaden när pengarna börjar ta slut. Betänk att var tredje svensk familj inte har pengar när lönen kommer och inte klarar av en oväntat utgift på 3000 kr. Det är bara ca 1,7 miljoner svenskar som äger aktier men faktiskt ca 8 miljoner svenskar som äger fonder. Vill du läsa mer om hur rik svensken egentligen är rekommenderar jag att gå till @rikatillsammans inlägg nedan.


Killar tror de är bäst

En rapport från Ungdomsbarometern visar att killar tror att de är bäst på ekonomi men det är snarare tvärtom på alla fronter. Killar är tydligt överrepresenterade när det gäller betalningsanmärkningar och har en mer tillåtande syn på krediter än tjejer. På börsen visar det sig att tjejer tar mindre risker och investerar i stabilare företag medans killarna gillar tillväxtföretag. Resultatet blir att tjejer tenderar att prestera bättre än killarna över tid med sina investeringar. I ett perfekt par med perfekt ekonomi så borde man kanske låta tjejen ta hand om ekonomin med andra ord. Bara en liten fundering från min sida. Jag noterar ju för egen del att om jag låtit min fru hantera våra portföljer så hade vi legat ca 500 000 kr bättre till bara på de senaste två åren.

Källa:

Gemensam ekonomi ger färre konflikter

Hur rik är svensken egentligen – @rikatillsammans

Ungdomsbarometern