Robotrace 2022-02-23

Senast uppdaterad, 2022-02-23, info@gratis-pengar.se

Fondrobotarna fortsätter att imponera på mig. Trots att OMXPI är ner hela -16,77% i år så ligger den sämsta fondroboten på -4,43% och det får anses vara mer än väl godkänt. Dock så startade jag en vecka innan 2022 med mitt robotrace och det var en blå vecka men ändå. Något som förvånar mig dock är att Sigmastocks presterar så otroligt dåligt vecka efter vecka. Varenda vecka har de varit sämst eller näst sämst i klassen och ligger nu på hela -22,07% (-28,1% enligt deras egen beräkning)*. SaveLend leder som vanligt och så länge det är röda dagar på börsen kommer SaveLend att fortsätta leda. Det enda som förvånar mig dock är att ränteintäkterna har slutat ticka in. Det kom åtminstone en eller ett par kronor per vecka ett tag men nu verkar det vara en liten paus. Lysa, Opti, Fundler och BetterWealth ett litet övertag och de är de fyra renodlade fondrobotarna som återigen tar hand om topplaceringarna. Avanza Auto 6, Nordnet och Nowo tuggar på i ingenmansland och är inte så urusla som OMXPI i varje fall. Avanza och Savr som kör två olika fondportföljer ligger i botten. Avanza valde själv och Savr valde jag. Mitt val ligger alltså i den absoluta botten vilket visar att det kanske inte alltid är bra att välja fonder själv. Sigmastocks är en helt egen historia som jag helst bara vill ska ta slut.

Mitt byte till räntefonder, energi och råvaror i mina PPM fonder visade sig vara lyckat då jag undvek förra veckans nedgång helt och hållet och faktiskt gick plus istället. Vi får se om jag har lika tur framöver. På DI så skriker rubrikerna just nu att allt är över och att det nu kommer att bli blåa dagar framöver. Jag är inte så överdrivet optimistisk och misstänker att vi skall färdas ner i källaren ett tag till. Som vanligt så är det ingen som vet. Rysslands invasion av Ukraina gör ju inte läget bättre direkt och Putins ogenerade anspråk på landområden tycker jag mer och mer liknar Hitler 1939. Jag har sålt av en del aktier och fonder och ligger nu med lite kontanter i min krigskassa som jag kommer att använda framöver när jag anser att det är lämpligt.

* Jag kan ju inte räkna ut procenten så jag behöver någons hjälp här. När jag köper för 2000 kr vid den första insättningen och sedan sätter in 500 kr per månad så blir den matematiska formeln lite annorlunda. Hur räknar jag ut den procentuella värdeförändringen? Det blir ju INTE 2500 -2300 = 200, 200/2500 = 8% som blir resultatet. Formeln måste ju räknas fram från att jag har haft 2000 kr i 25 dagar och 500 kr i fem dagar och sedan är värdeminskningen 200 kr.