Aktieinvest

Senast uppdaterad, 2022-08-05, info@gratis-pengar.se

Aktieinvest är en nätmäklare likt Nordnet och Avanza men har inte lika många kunder. I dagsläget har de ca 60 000 kunder. De har under mer än 30 år ägts av medlemsorganisationen Aktiespararna. Detta har gjort att deras verksamhet blivit unik med ett mer djupbottnat syfte än enbart vinstintressen. Sedan januari 2019 ägs de av Pareto Securities, en erkänd och välrenommerad aktör på finansmarknaden i Norden.

Nätmäklare med lite boxar

Aktieinvest är en traditionell nätmäklare och du kan köpa och sälja akter, fonder och certifikat hos Aktieinvest. Det som skiljer hur Aktieinvest från Nordnet och Avanza är att du kan köpa aktier i färdiga sparboxar och andelsordrar av aktier. Mer om det senare. När du skall köpa aktier kan du söka efter aktier genom ett bra filter för att bara få upp de aktier som matchar de kriterier som du ställer.

Sparboxar

Aktieinvest marknadsför och säljer färdiga sparboxar som innehåller ett antal aktier beroende på vald inriktning. När du köper en sparbox anger du vilket belopp du vill köpa för och får i med det en antal olika aktier för ditt belopp. Du får inte hela aktier utan andelar av olika akter för ditt valda belopp.

Priser för sparboxarPris
Månadssparande via autogiro20 kr/köp oavsett sparbelopp

Andelsordrar

Något som jag inte sett hos någon annan nätmäklare är att Aktieinvest tillåter att man köper andelar av aktier. Det går till som så att man bestämmer själv vilket belopp man vill köpa en aktie för och när köpet går igenom så äger man en andel av en eller flera aktier. Det gör att man kan månadsspara i aktier på ett helt annat sätt genom att man varje månad sparar i till exempel 1000 kr som man köper aktieandelar för.

Priser för AndelsorderPris
Köp- och säljcourtage, svenska aktier (internet)20 kr + 1 %
Köp- och säljcourtage, utländska aktier (internet)20 kr + 2 %
Köp- och säljcourtage, svenska aktier (telefon)40 kr + 1 %
Köp- och säljcourtage, utländska aktier (telefon)40 kr + 2 %

Fond handel

För att köpa fonder har man ett bra filter till sin hjälp för att kunna hitta just de fonder som man vill köpa. Noterbart är att bilden för ”Låg avgift” vid tillfället som jag var inne på siten och testade funktionen.

  • Väldigt tydlig och överskådlig tjänst.
  • Roligt att köpa aktier i sparboxar.
  • Smidigt med att kunna köpa aktier via andelar.
  • Stort utbud av fonder och aktier.
  • Stor blogg.
  • Handla aktier courtagefritt så länge du har mindre än 60 000 kr hos Aktieinvest.
  • Avgifterna är många och krångliga. (Dock inte dyrt men det gäller att kontrollera innan köp.)

Jag är kund hos Aktieinvest men har inte investerat något hos dom. Om man är nybörjare och vill prova på att testa att handla aktier så kan man göra det då det är gratis om man inte har mer än 60 000 kr på sin depå. För den som vill prova sparboxen eller att köpa aktier via andelar skall man definitivt bli kund hos Aktieinvest då jag inte sett dessa funktioner hos någon annan.