20% av krögarna hotas

Senast uppdaterad, 2023-03-04, info@gratis-pengar.se

Medans livet rullar på i Sverige och alla tycker att det går så bra så finns det många mörka saker som sker bakom stängda dörrar i Sverige. När jag pratar med mina vänner och bekanta som röstar på Socialdemokraterna så är det som att man kan tro att vi bor i helt olika länder. Enligt dom finns det inga problem och de sociala oroligheterna som finns händer bara i orten. Där bor ju inte de och då finns inte problemen verkar de tycka. Vad de helt ignorerar är att det bor ca 700 000 människor i orten. Av dessa är det inte speciellt många som är kriminella. Det finns idag 13 000 gängkriminella och sedan ca 20 000 hangarounds till de gängkriminella som får hjulen att rulla i de kriminella nätverken. Det är i och för sig en inte obetydlig andel av invånarna i orten som ingår i dessa gäng men det är absolut inte alla men ju längre tiden går och politikerna inte går något åt saken så värvas fler och fler in i dessa gäng. För ungdomarna i orten ter sig livet på många sätt hopplöst och i det läget lockar de kriminella med både pengar och status. En frestelse som för många blir för svår att säga nej till. Inte sällan börjar det med att barnen gör små oskyldiga ärenden för några hundralappar för att sedan gradvis trappa upp både belöningen och ärendets karaktär. Tillslut så blir ungdomen en i gänget utan att det känns underligt för någon.

Jag har precis läst en bok, Gangster Paradiset av Lasse Wierup, och i den beskriver han på ett enkelt och upprörande sätt hur de kriminella har tillåtits ta över delar av Sverige. Ett exempel är restaurangbranschen som är extremt hårt drabbat av de kriminella. 20% av krögarna har vid minst ett tillfälle fått motta hot av något slag enkom för att han/hon äger en restaurang. Det visar sig att det är tre huvudorsaker till att hoten haglar över krögarna.

  • När de startar restaurangen har de svårt att få lån och tar ibland lån av tvivelaktiga personer.
  • De har köpt in stulen mat vid ett eller flera tillfällen
  • Narkotikaförsäljare har blivit nekade att sälja narkotika i lokalen.

Att nya restauranger kan ha problem med finansiering är inte så svårt att förstå eftersom bankerna inte gärna vill låna ut pengar utan säkerhet. Det tvingar ibland en krögare att söka finansiering på annat sätt. Här händer de att de tyvärr kommer i direktkontakt med kriminella redan innan de startat sin krog. I jakten på vinst så är det inte alltför sällsynt att krögare köper stulen mat. De kriminella förser krögaren med billiga råvaror men detta samarbete håller oftast inte i längden. Den sista och jobbigaste anledningen är att de kriminella vill använda restaurangen som försäljningsställe för sin narkotika. Vakterna på krogen portar då dessa individer som blir kränkta.

Det hela slutar med trakasserier, hot, misshandel, skjutningar och eventuellt en handgranat eller två mot restaurangen och dess ägare. De kriminella har i regel två mål som de vill uppnå och det är att försöka ta över restaurangen eller att kunna använda restaurangen som marknadsplats för sina droger. Förutom dessa två huvudmål finns en uppsjö av delmål som de når av bara farten, krögaren pressas på pengar, de sätter skräck i ett helt centrum och de befäster sin position som herrar på täppan.

Vad gör polisen?

En bra fråga och svaret är alldeles för lite. Om de någon gång får fast en kriminell och han döms för något blir det rabatt på rabatt tills straffet blir löjligt lågt. Om den kriminella har gjort flera saker döms han inte för alla sina gärningar utan några gärningar konstaterar man bara att de har begåtts och sedan sätter man straffvärdet till noll. Anledningen till att det är så här måste man fråga våra kära politiker om. Hela rättsväsendet och alla straffskalor är inte anpassade till dagens Sverige. Det känns som om de är anpassade för en annan tid när brottslingarna inte var så utstuderade och beräknande. Brottslingarna vet om att straffskalorna ser ut som de gör och har ingen respekt överhuvudtaget för varken polis eller rättsväsende. Vad ska man då göra åt detta? Till att börja med måste svenska folket sluta att rösta fram politiker som kör i samma spår år ut och år in. Det måste till fler poliser, fler personer inom rättsväsendet och fler fängelseplatser.

Boktips

En avslöjande djupdykning i den nya gängkriminaliteten, skriven av Sveriges främsta kriminalreporter. Människors rädsla och otrygghet dominerar numera samhällsdebatten. Sverige har blivit ett europeiskt undantag där polisen tycks stå maktlös när unga män skjuter med automatvapen, tonårspojkar kastar handgranater och oskyldiga dödas. Hur har vi hamnat här? Genom att granska flera av de mest våldsamma grupperingarna blottlägger Lasse Wierup gärningsmännens drivkrafter och polisens brister. Vad krävs för att samhället ska återta makten och skapa trygghet för medborgarna? Wierup är författare till böcker som Svensk maffia och Helvetet inifrån. Gangsterparadiset är en bok för alla som vill förstå Sverige år 2020.

ANNONSLÄNK PÅ BOKEN OCH NEDAN
KÖP GANSTERPARADISET PÅ BOKUS.