Våld mot barn

Senast uppdaterad, 2023-03-04, info@gratis-pengar.se

Detta inlägg är skrivet till minne av Fadime som mördades 2002-01-21 av sin far på grund av hedersförtryck. Alla former av våld och övergrepp på barn är lika vidriga och skall bekämpas så mycket det går. Allt våld och utnyttjande av barn tycker jag är bedrövligt och i många fall så underlättas det av att omgivningen väljer att titta bort för att det är för jobbigt att ingripa. Det absolut värsta som kan hända är när ett utsatt barn vågar berätta för en vuxen om de hemska saker barnet har varit med om och den vuxne svarar något i stil med ”Ja men det är väl inte så farligt!”. När det sker så blir utsattheten ännu värre för barnet och barnet faller ännu djupare ner i mörkret. Det är ett otroligt tungt ämne men jag tycker att hela samhället måste bli mycket bättre på att hantera barns utsatthet. Jag tycker att man redan i förskolan borde prata med barnen om att de är viktiga och var de kan vända sig om de mår illa eller om någonting jobbigt händer. Det här är en svår avvägning för man kan ju inte gärna skrämma upp barnen så att de tror att alla vuxna är monster. Men någonstans måste man kunna hitta en väl avvägd väg där man på ett så bra och pedagogiskt sätt som möjligt berättar för barnen om deras rättigheter och att ingen har rätt att bära hand på dom eller göra ännu värre saker. Som sagt det kan vara ytterst svårt utan att skrämma upp barnen i onödan. Jag har själv upplevt kränkningar och det absolut värsta när det händer är inte själva kränkningen i sig utan omgivningens stöd till förövaren. Man vill inte förstöra sin relation till gärningspersonen och väljer hellre att förminska det inträffade. Jag har till och med fått höra att vi måste sluta bråka när det rört sig om grova kränkningar mot mig som person. Vid dessa tillfällen har jag varit vuxen och kunna säga ifrån men fortfarande inte fått full förståelse. Med det sagt vill jag verkligen understryka vikten vid att lyssna till vad barn har att säga. Ett exempel är när grannens barn kom fram till mig och sa att hans pappa slog honom.

En vidrig historia

En vidrig historia som utspelade sig bland mina vänners bekanta är en skräckhistoria som i sig har många varningssignaler som ringde för fullt men som valdes att ignoreras. Sagan utspelar sig i en ung och lycklig familj där bröllop skulle stånda och allt var frid och fröjd som i en Astrid Lindgren saga. En ung blivande mamma och hennes lika unga och kära make. De bodde i en fin villa och allt var som början på en saga. Mannen i denna saga hade dock en lite hobby som han gjorde hemma och som frun till och med var stolt över. Han satt på kvällarna och jobbade som volontär genom att hjälpa olyckliga barn. Det finns många siter på nätet där olyckliga tonåringar gråter om att de skall ta livet av sig eller andra hemskheter. Många av dessa siter har ingen som helst moderering av vuxna utan barnen är helt utelämnade till varandra. Det var på dessa siter den här mannen gjorde sin samhällsinsats. Han satt och chattade med barnen och fick dom att må bra. Hans blivande fru visste som sagt om detta men eftersom han jämställde det med att han inofficiellt jobbade för BRIS så tyckte hon att det var ok. En helg skulle hon åka iväg till sina föräldrar och han skulle inte följa med vilket inte var något konstigt då det hade hänt flera gånger att han var hemma och hon besökte sina föräldrar. Denna helg hade den unga mannen dock chattat intensivt med en och samma flicka hela veckan och när hans sambo väl lämnade hemmet så intensifierades chatten och han erbjöd sig att åka och träffa den unga tjejen som inte var äldre än 14 år. Sagt och gjort han åkte iväg i sin bil och plockade upp barnet. Sen åkte han hem till sig och tröstade barnet flera gånger. Behöver väl knappast nämna att de hade sex. Efter detta så körde han hem flickan. Sen fortsätter han som om livet var som vanligt när sambon kommer hem. På måndag kväll när de satt och åt middag slits dörren upp och polisen rusar in och griper honom. De rusar även in i sovrummet och sliter med sig alla lakan. Flickans pappa hade sett när mannen lämnade av dottern och tagit registreringsnumret på bilen. Flickan hade efter ett par dagars vånda berättat vad som hänt och pappan hade ursinnigt ringt polisen på en gång. Det hela slutade med inställt bröllop och ett par års fängelse. Sambon gjorde dock inte slut utan valde att betrakta det hela som otrohet och väntade på sin käresta tills han kom ut ur fängelse.

Boktips i ämnet

Pojken i källaren är en sann historia om hemska föräldrar som låste in sin son i källaren. Han behandlades som smuts i tretton år. Tretton år av förnedring, slag, kyla och utan mat. Han såg sina syskon leva ett lyckligt och normalt liv en våning upp och hörde hur de hade betydligt bättre än honom. Hans enda riktiga vän, Peter, försökte hans pappa trampa ihjäl. Peter var en stor spindel som bodde nere i källaren. De enda gångerna han kom ut ur källaren var de gånger pappan hade slagit honom så mycket att han var tvungen att åka till sjukhus för att lappa ihop honom. När han tillslut lyckas komma från källaren tror han att livet skall vända och allt skall bli bra. Men det är då helvetet börjar.
En bok som verkligen kan rekommenderas. Den är stark och man gråter sig igenom flera partier. När man läst denna bok vill man göra allt man kan för att skydda alla barn.

Jag kan konstatera att England har en mörk historia att tampas med. Fyra olika institut med kolsvart historia i två böcker som jag läst. Jag undrar hur många fler institut som gjorde likadant? Sen den värsta frågan. Hur många gör så här idag? Att det finns utsatta barn idag det vet vi.

ANNONSLÄNK FÖR POJKEN I KÄLLAREN

Källor

Hedersförtryck
BRIS
2forty2 – Facebookgrupp som kämpar mot övergrepp