Från hemlös till miljonär

Senast uppdaterad, 2022-11-18, info@gratis-pengar.se

Jag vet inte riktigt under vilken kategori på min site som jag skall placera den så den hamnar rätt och slätt under rapporter. Det får bli som en rapport över hur idiotisk bostadsmarknaden kan vara.

I korthet

Först visar jag händelseförloppet utan detaljer för at du skall få en snabb överblick i vad som skett.

Köp av ny lägenhet

Min vän lyckas hitta en ny lägenhet för 3 000 000 kr och han skriver på eftersom han redan har kontakt med en mäklare som intygar att det inte skall vara några problem att sälja hans lägenhet för samma summa. Rent ekonomiskt skall det med andra ord inte vara några problem. Men det visar sig svårare än mäklaren sagt och det kommer inte in några bud alls till att börja med. Efter ett par månader kommer så en spekulant med ett litet underligt utländskt namn och budar på hans lägenhet men vill sänka priset till 2 800 000 kr. Efter lite tvekan så går min vän med på detta och de kommer överens om att träffas nästa dag. Nästa dag så ringer spekulanten och vill inte träffas utan vill sänka priset ytterligare 100 000 kr. Denna procedur inträffar sedan tre gånger till innan min vän helt lackar ur och säger att han inte alls är intresserad av att sälja till spekulanten över huvud taget. Under denna underliga budgivning ringer också mäklaren och frågar hur lågt han kan tänka sig att sälja sin lägenhet för. Ett mycket underligt samtal där hon fiskar efter lägstapriset på lägenheten.

Köpet av lägenheten

Under tiden så gör min vän allt för at få loss pengar på annat håll och han har pengar i sitt företag men de kan han inte ta ut utan att behöva skatta bort det mesta så det går inte att använda dessa pengar på det sätt han önskar. I detta läge dyker det upp en ny spekulant på den nya lägenheten och han bjuder 1 700 000 kr. Ett skambud men det kommer inte in något annat bud och min vän måste godta det. Det innebär att om han inte lyckas få fram 3 000 000 kr inom en viss tid så får nästa köpare köpa lägenheten och han får stå för mellanskillnaden upp till 3 000 000 kr, alltså 1,3 miljoner. Det blir stressigare och stressigare och i ett desperat försök för att försöka lösa problemen börjar min vän se sig om efter hyresgäster till sin egen lägenhet och se över hur han kan få loss sina 800 000 kr från företaget. Han lyckas hitta en hyresgäst och en vän som kan ta emot hans 800 000 kr och agera bulvan för att tvätta pengarna tillfälligt. Vännen (vaktmästaren) är snäll och har ett enkelt jobb, han verkar inte ha speciellt mycket pengar eftersom han varken har bil eller klär sig propert.

Kronofogden

Trots min väns försök att lösa allt i tid går det mesta emot honom och Kronofogden kliver in och börjar utmäta hans lägenhet. I och med att de gör de så spärras hans lägenhet av och han får inte längre tillträde till lägenheten. Han blir med andra ord hemlös. Sagt och gjort har ringer Shurguard och bokar ett förråd på 4,5 kvm för att ställa in sina möbler. När han kommer dit med sina möbler visar det sig att det blivit något fel på bokningen och de har inget förråd åt honom. Efter lite strul lyckas de dock fixa fram ett förråd på 9 kvm som han för för samma pris. Han flyttar in alla sina möbler i förrådet och noterar att sängen står bra på golvet och han är väldigt trött så han sover helt sonika i sitt förråd. Något man absolut inte får göra. Dock så går detta bra ända tills den tredje natten då han blir väkt av väktare med hund som tror att han är en inbrottstjuv. Först tror väktaren inte på honom men förstår tillslut hans problem. Han blir dock utkastat ändå. Nu följer ett par nätter där han lyckas sova över på kontoret men problemen kvarstår och det är mycket som måste lösas.

Lyckan vänder

Spekulanten som skall köpa lägenheten för 1 700 000 kr får inte banklån när han skall köpa lägenheten och min vän får en ny chans. Dock så blir denna spekulant nu väldigt stressad eftersom han nu helt plötsligt måste betala pengar för att lösa sig ur situationen. Min vän erbjuder honom att köpa sig fri för 300 000 kr så tar han hand om allt. Efter många sura miner och en hel del protester går spekulanten med på det och lämnar affären, 300 000 kr fattigare. Det visar sig att det nu saknas 800 000 kr för att få igenom affären och min vän pratar med vaktmästaren om problemet. Hur mycket behöver du låna frågar vaktmästaren då? Exakt 800 000 kr svarar min vän. Vaktmästaren skiner upp och säger ”Det är inga problem, jag har 3 miljoner.”. Det visar sig att den ”fattiga” vaktmästaren inte gjort något speciellt i sitt liv utan bara lagt pengarna på hög hela tiden, och vilken hög det blivit.

Köpet går igenom

Min vän får tillslut sin lägenhet och kan dessutom börja renovera den på en gång med de extra pengar han fick under resans gång. Den gamla lägenheten är inte såld men han hyr ut den så den betalar sig själv.

Efterspel

Det visade sig att hans mäklare från dag ett försökte lura honom. Spekulanten på hans lägenhet var mäklarens vän vilken min vän kunde se genom Facebook. Min vän ringde mäklarfirman och berättade vad som hänt och mäklaren fick sparken och mäklarlicensen blev indragen på en gång.

Sen kan ju alltid rubriken diskuteras. Min vän var ju hemlös och miljonär samtidigt, typ. Men jag ville hitta en bra rubrik till inlägget och det fick bli denna.