Brott lönar sig

Senast uppdaterad, 2024-03-16, info@gratis-pengar.se

I Sverige idag så är det ytterst lönsamt och ofarligt att vara brottsling.

Det Sverige jag växte upp i var ett Sverige där man inte behövde låsa ytterdörren, barnen kunde vara ute och leka hela nätterna och man kunde själv gå till sina kompisar även om de bodde en bra bit bort. I det Sverige jag växte upp var ord som tillit och gemenskap något fint som alla värderade högt, man litade på varandra och det fans till och med flera vuxna anställda som rastvakter på varenda skola och lekpark runt om i landet. Det fanns två kanaler på TV och hade man tur hade man en färg-TV. Vi var riktigt lyckligt lottade, vi hade en färg-TV OCH en svartvit-TV. Den senare fick man dock slå på för att den skulle starta. Det gällde att ha rätta knycken varje gång man skulle starta den. Deklarationen fyllde man i manuellt och intygade på heder och samvete att de uppgifterna man lämnade in var sanna. Alla föräldrar jobbade och de enda som inte gjorde de var alkolisterna i centrum men de var ofarliga och hade man tur kunde man få deras pantburkar så man kunde gå och köpa godis. När jag växte upp var Sverige en idyll.

Av någon anledning trodde våra kära politiker att om vi i snabb takt lyfter in mer än två miljoner invånare från andra länder utan att ställa några som helst krav på dessa nya invånare så kommer allt att fortsätta som vanligt. I många fall kommer dessa invånare från helt andra kulturer där man har helt andra krav och förutsättningar för medborgarna. Att då kliva in i ett samhälle där staten tror på allt du säger blir en total chock. Från första stund inser de nyanlända att vad de än säger så blir de trodda och tyvärr så fortsätter det så. Det har visat sig att de invandrare som kom dock inte har varit det stora problemet när det gäller brottsligheten utan snarare så är det andra generationens invandrare som de kriminella gängen består av. Barn till invandrare som inte lyckats få en fast plats i Sverige med jobb och allt vad det innebär.

Av någon anledning har dagens Sverige valt att skydda brottslingarna mer än brottsoffren och det är inte bara en gång som man läser om domar som om de vore tagna ur en dålig film. ”Våldtäktsmannen får 840000 kr”, ”Han sov därför var det ingen våldtäkt” är några exempel på rubriker senaste tiden. Efter att ha bott i förorten en längre tid och pratat mycket med vänner och bekanta så har alla en sak gemensamt oavsett vilken partifärg man har. Alla är upprörda över hur enkelt brottslingar kommer undan och hur ogenerat de kan begå sina brott. De som jobbar som poliser beskriver sin vardag som ”köttig” och utrycker en enorm frustration över att de brottslingar de faktiskt griper inte sällan är ute på gatan inom en vecka, ibland till och med samma dag. Alla rabatter och åldersgränser för att begå brott har sedan länge spelat ut sin verkan. Rabatterna och åldersgränserna var för en annan tid, ett annat samhälle, som var mycket lugnare än vad det är idag. Idag så larmar polisen om att så små barn som sjuåringar agerar springpojkar åt gängen. Som om det inte räckte att de kriminella håller på med knark, skjutningar och sprängningar så ger de sig även på vårt välfärdssystem med full kraft. Eftersom hela Sverige bygger på tillit och att ingen ljuger så är det som ett dukat smörgåsbord för de kriminella gängen som håvar in enorma belopp genom att driva suspekta företag som får sin ersättning via det allmänna.

Enorma summor

Som kriminell tjänar man stora summor. På en enda helg kan en kriminell dra in 130 000 kr på att sälja knark. Då är alla omkostnader tagna så det är verkligen 130 000 kr rakt ner i fickan. Det tillkommer ju direkt ingen skatt på dessa pengar så genom att jobba två helger kan en kriminell dra in lika mycket pengar som många heltidsarbetande gör på ett helt år. Att det är så stora pengar gör det väldigt svårt att få de kriminella att lämna gängen och väldigt enkelt för gängen att rekrytera nya förmågor att fylla på deras led. Barnen i de utsatta områdena ser de kriminella som sina stora idoler eftersom de har nya bilar, senaste märkeskläderna och maffiga klockor.

Hur skall man då komma tillrätta med dessa problem?

Steg ett är att inse att man har ett problem. Så längt har dagens regering kommit så att de åtminstone erkänner problemet men man måste agera betydligt snabbare och hårdare än vad de gör. De är som att de står på startlinjen och funderar på hur de bäst skall kunna vinna ett 100 meters lopp. Jag kan ju meddela att det är inte så man vinner över de kriminella gängen. De startar 3 sekunder innan startpistolen. Tidöavtalet är en bit på vägen och vi får hoppas att det räcker men jag är inte alls säker på att det gör det. Framförallt behövs det mer än en mandatperiod för att komma tillrätta med det kaos vi har i Sverige.

Boktips

Förortssnuten
Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Iraks öken. Hans föräldrar är krigare för den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin och kampen mot Khomeini genomsyrar hela tillvaron. Efter att pappan dödats i kriget tar nioårige Hanif sin lillebror i handen och påbörjar en flykt som så småningom tar honom till Sverige. Han har svårt att finna sig tillrätta i det nya landet och i tonåren får han kontakt med den terroriststämplade rebellrörelsen på nytt. Lockad av gemenskap och en möjlig återförening med sin mamma åker han till Irak för att bli en krigare i Folkets Mujahedin.

Berättelsen kunde ha slutat här, men något händer som får livet att vända om. Istället återvänder Hanif till Sverige – och utbildar sig till polis.

Han söker en tjänst i Rinkeby, och får snart vara med om saker han aldrig trodde skulle kunna ske i Sverige.

Förortssnuten är en verklighetsbaserad berättelse om flykt, utanförskap, radikalisering och livet i svenska utanförskapsområden. Det är en historia om vänskap, sammanhållning och om en poliskår som ställs inför en brutalitet den inte kan hantera.

ANNONSLÄNK TILL FÖRORTSSNUTEN

Tills alla dör
I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.

Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?

Tills alla dör berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.

ANNONSLÄNK TILL TLLS ALLA DÖR