Modern hjälte

En modern hjälte har dykt upp på scenen. Likt en nutida Batman så är detta verkligen en hjältesaga. Helt otroligt egentligen men ack så behövd. En hackare hörde av sig till uppdrag granskning och ville berätta att han hackat ett kriminellt nätverk. Han berättar vidare att han är inne i deras datorer och har buggat deras headset. Han ser allt de gör och säger. Han kan se hur pensionär efter pensionär blir lurad på sina besparingar och kontaktar uppdrag granskning och frågar om de är intresserade av hans information.

Uppdrag granskning

Uppdrag granskning är mycket intresserade och gör ett avsnitt tillsammans med hackaren. Ett otroligt spännande och bra reportage som verkligen kan rekommenderas. I reportaget ser vi bedragarna lura pengar av flera pensionärer men också hur hackaren stoppar ett bedrägeri i sista stunden genom att lägga på luren. Vi hör då hur bedragaren skriker alla möjliga könsord och hur många som skall knulla olika mammor. Något jag noterar är att de flesta bedragare är invandrare men i sin kommunikation med offren använder de alltid svenska namn och anstränger sig för att prata så perfekt svenska som de bara kan.

Polisen

Polisen hade förvånandsvärt svårt att få fast bedragarna fast de fick så enormt mycket bevis. Tillslut så lyckades de dock fånga bedragarna men de var inte så förtjusta i metoden som användes för att ta fram bevisen eftersom det är olagligt att hacka någons dator på det sätt som hackaren gör. Jag personligen tycker dock att detta är den perfekta typen av civil olydnad. De gängkriminella förtjänar ingen pardon.

Bankerna

Bankerna gör ett uselt jobb i dessa bedrägerihärvor. De vet om problemet med att man enkelt kan bli manipulerad till att föra över stora summor men gör inget för att förhindra detta. I detta program så kontaktade hackaren bankerna och ville berätta ge dom sin information men endast fyra banker ville samarbeta. Samarbetet ledde till att han fick direktnummer till banken så att han nu kan stoppa pågående bedrägerier. Extremt lyckat men det är ju väldigt få bedrägerier som förhindras på detta sätt.

Lösning

Polisen i programmet nämde en lösning och det är att inte alls skall få ha BankID. De som är äldre skulle då helt fråntas rätten att kunna göra överföringar hemma så det tycker jag inte är någon bra lösning alls. Om jag fick implementera en lösning så skulle den se ut enligt följande:

  • Alla bankkonton har ett maxbelopp som de kan överföra till ett annat konto. Detta kan endast låsas upp efter samtal med banken.
  • Vill du föra över stora pengar måste två personer godkänna överföringen.
  • Maxbelopp att föra över per dag/vecka till andra konton.
  • Man får endast föra över pengar till godkända konton.
  • Banken skall ha spärrlistor på avvikande belopp och dessa skall inte släppas igenom innan man själv ringer in till banken och godkänner överföringen.

Dessa regler kan implementeras var för sig eller allihopa så att de fungerar tillsammans. Det viktigaste är att stora belopp inte hur som helst via ett enskild uttag skall kunna lämna en persons konto. De personer som är rika och hela tiden flyttar runt stora belopp kan genom samtal med banken undantas från dessa regler.

Två nya nätverk

Hackaren har redan två nya kriminella nätverk som han håller på och loggar om allt just nu så all kredit åt hackaren som förtjänar en stor eloge och en medalj av något slag,

Hur undviker man en bedragare?

Det absolut enklaste sättet att undvika en bedragare är att inte svara när de ringer. Att inte heller ringa upp på SMS som man får. Om du vill ringa upp och kontrollera ett mail eller SMS du fått kontrollera att telefonnummret verkligen går till det företag som det skall göra. Logga absolut inte in på banken med BankId. Känner du dig det minsta osäker under ett samtal så är det bara att lägga på luren. Du behöver INTE vara artig. Bedragarna har siktat in sig på flera svenska företelser som gör oss extra sårbara. Vi litar på allt för många, vi har väldigt svårt att vara otrevliga.

Källa

Uppdrag granskning (SVT)
Bli inte lurad (Myndigheten för psykologiskt försvar)
Svårlurad (Bankernas site)
Nyckelpersoner dömda (polisen)
Hur bedrägerierna går till (Mitt inlägg på Instagram)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *