10 värsta arbetsfusken

Det finns de som tar fusk på jobbet till en helt annan dimension. Jag listar här de 10 värsta fusken som jag har hört talas om via media och via min egen bekantskapskrets.

1) Rullade tummarna i 14 år

Mästaren är nog den kommunanställda mannen i Tyskland som inte lyfte ett finger, utan bara lön, sammanlagt 6,5 miljoner kronor, under 14 år. Han blev världskändis 2012 då bland andra DN berättade om avskedsmejlet han skickade när han skulle gå i pension. ”Sedan 1998 har jag varit här, men ändå inte. Så jag går väl förberedd mot min pension” skrev mannen. Att han kunnat sitta av tiden på jobbet berodde på att andra fått ta över hans arbetsuppgifter i en omorganisation, och att han aldrig utförde det han i stället borde gjort utan lät andra avdelningar sköta det. Att ingen någonsin kontrollerade vad han egentligen gjorde bidrog förstås också.

2) Anställde sig själv

Man med dubbla identiteter anställde sig själv och fick hundratusentals kronor i lönebidrag. Det var ingen på Arbetsförmedlingen som reagerade på att arbetsgivaren och arbetstagaren aldrig dök upp samtidigt eller att de liknade varandra. Tillslut sprack dock bubblan och mannen dömdes tillfängelse för bedrägeri. Företaget existerade dessutom inte i verkligheten utan endast på papper för att just kunna få bidrag.

3) Tog in konsult för att göra sitt eget jobb

n anställd på trafikförvaltningen i Region Stockholm anlitade 2019 och 2020 en konsult för att utföra det arbete han själv borde ha gjort. Konsulten kostade skattebetalarna flera hundra tusen kronor.  De planer och beslut som konsulten skrev lämnade den anställde sedan vidare som om han skrivit dem själv. Mannen fuskade dessutom med både arbetstid, upphandlingar och annat och avskedades när det uppdagades.

4) Ringde sig själv

En anställd på Skatteverkets skatteupplysning tröttnade på att prata med kunder. I stället ringde han sig själv – i 55 timmar, vilket DN var först att berätta om. När mannen ringt upp sig själv markerades han som upptagen i systemet och inkommande samtal kopplades till andra handläggare. När fusket uppdagades hösten 2021 sa mannen att han använt tiden till att ta rast eller uppdatera sina kunskaper. Han sa också att han haft ”extremt låg motivation för jobbet”. Mannen fick behålla sitt jobb, men straffades med ett löneavdrag på 25 procent av en månadslön.

5) Ville förbättra samtalsstatistiken

Även en kvinnlig arbetsförmedlare i Norrbotten pratade mycket med sig själv 2021. I stället för att ringa upp arbetslösa på inbokade planeringssamtal ringde hon till sin egen mobiltelefon. Totalt ringde hon 661 sådana samtal som varade i sammanlagt 80 timmar. Hon förklarade sitt beteende med att hon mådde dåligt av hemarbete och inte ville ta upp det med sin chef. Samtidigt ville hon förbättra sin samtalsstatistik, uppger SVT Norrbotten, som var första med att berätta historien. Kvinnan fick behålla sitt jobb, men straffades även hon med ett löneavdrag på 25 procent av en månadslön.

6) Anställdes av sin mamma – jobbade aldrig

När en ny jobbmobil aldrig hämtades ut efter sommaren 2018, visade det sig att den var till en anställd som ingen av kollegorna på Falun kommun någonsin sett till. Mannen var son till en enhetschef på kommunen och det var hon som både anställt honom och godkänt hans tjänstgöringsrapporter i 14 år utan att han jobbat, enligt SVT Nyheter Dalarna som följde fallet. Totalt hade mamman och sonen lurat kommunen på 4,2 miljoner kronor. Båda avskedades och de dömdes för trolöshet mot huvudman till villkorlig dom med samhällstjänst och dagsböter.

7) Tog två jobb samtidigt

Under Covid så var det många som jobbade hemma och arbetsgivarna hade under denna tid inte full kontroll på sina medarbetare. En bekant kom på den lysande idéen att skaffa ett jobb till medans han var hemma. Under ett halvår så jobbade han full tid hos två arbetsgivare och fick ut full lön. Det hela slutade väl för den anställdas del och ingen arbetsgivare kom på honom. Ca 500 000 rikare så slutade han på extrajobbet.

8) Stämplade in och gick hem

I de mindre bruksorterna i Sverige så finns det ofta en eller två stora arbetsgivare och detta fusk var rätt utbrett på en sådan arbetsgivare. Det förekom att man turades om att stämpla in för varandra så att den andra kunde vara hemma hela dagen. Eller att man gick till jobbet för att stämpla in och sedan gå hem igen. Det var så vanligt förekommande att man pratade vitt och brett om detta på byn.

9) Stal från jobbet

En vän ägde en butik och hade en ur personalen som stal för 100 000 tals kronor. Han var inte säker på vem det var men lyckades själv gillra en fälla med märkta sedlar. Den anställde åkte dit men i brist på mer bevis kunde polisen inte göra något och det slutade bara med att den anställde blev sparkad.

10) Tar inte ut semester

Under Covid så jobbar man hemma och man hade naturligtvis även semster. Jag har dock hört flera stycken som sagt att de jobbar under semestern för att slippa ta ut semester. Under själva semestern har de dock inte jobbat mycket för att säga inget alls.

11) Bonusfusk

Två vänner samarbetate och beställde material till den enas sommarstuga. Fakturor och betalningar löste sig genom att båda var chefer så att de själva kunde attestera och godkänna fakturor och leveranser. Något som var riktigt vidrigt i denna historia var att den ena gick och skröt om detta upplägg sedan på sitt jobb för sina underordnade. Med tanke på att det var belopp upp mot ca 500 000 kr så hade det inte slutat väl för någon av dessa vid en eventuell polisutredning.

Berätta

Skicka mig ett DM eller maila mig med det värsta arbetsfusk som du har upplevt.

Källor:
Man med dubbla identiteter
Flera arbetsfusk från Arbetet.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *