Investera klokt

Vad skall jag investera i? Hos vem skall jag investera? Hur mycket av mina investeringar skall ligga i olika tillgångar? Hur stor risk skall jag ta? Alla dessa frågor har alla som vill investera ställt sig sedan tidernas begynnelse och det tråkiga svaret är att det finns lika många svar som det finns frågor i detta ämne. Med det sagt så tänkte jag i varje fall gå igenom några olika tillgångar som du kan investera i och var du bäst handlar dom. Alla råd i detta inlägg är att ses som inspriation till hur du kan investera. Jag är inte utbildad rådgivare och får inte ge ekonomisk rådgivning. Alla länkar på denna site går vidare till mina recensioner där du kan läsa mer om företaget i fråga. I de flesta fall finns det en länk direkt till företaget från mina recensioner och ofta så finns det även en länk som ger dig välkomstbonus ifall du vill bli kund hos företaget.

Bästa experten – du

Hur tråkigt det än kan låta så måste du veta att du alltid är ansvarig för dina egna investeringar. Lämna inte över ansvaret på någon annan. Du kan ta råd, inspiration och följa andras investeringar till viss del men tänk på att det alltid är du själv som måste ha kontroll på dina investeringar. Det finns mängder med böcker, poddar och råd att läsa. Allt du läser kommer att göra dig till en bättre investerare så att du kan fatta bättre beslut var du vill investera dina pengar. Det absolut viktigaste rådet till alla investerare är att diversifiera sina tillgångar vilket innebär att man har flera olika värdepapper i sin portfölj.

Tid och kunskap

En viktigt aspekt när det kommer till investeringar på börsen är hur mycket tid du vill lägga ner och hur mycket kunskap du har. Om du är nybörjare och inte har någon tid alls så är fondrobotar och indexfonder det enda rätta. Men allteftersom du läser på och får mer kunskap om börsen kan du komplettera med aktier, krypto eller andra tillgångar.

Fördelning av kapital

Fördela ditt kapital vist och se till att hålla nere risknivån. Genom att investera 75% i indexfonder, 10% i aktier som du ser stora förhoppningar i (tillväxtaktier), 10% i utdelningsaktier och 5% i annat där bland annat krypto, fastigheter, krediter och övrigt ryms. Det finns många som har en helt annan fördelning än denna och det är upp till var och en hur mycket risk man vill ta. Vissa tillgångsslag är mer volatila än andra och kan ge enorma vinstökningar men kan också resultera i betydande förluster.

Tidshorisont

De pengar som du investerar på börsen skall vara pengar som du kan undvara minst fem år. Om du behöver göra en större resa, renovering eller köpa en bil så skall du lägga undan dessa pengar på ett bankkonto med hög ränta.

Bankkonto + ca 20% på tio år

Räntan på bankkonton har ju som bekant varierat under den senaste tiden och vi har gått från nästa noll i ränta till ca 4% på sparkonton. Jag har här räknat med ett snitt under de senaste tio åren och skarvat lite. Genom att låsa dina under en period i fastränte konto så går det idag att få lite över 4% i ränta på dina pengar. Volatiliteten är lika med noll och säkerheten är enormt bra eftersom staten har en instättningsgaranti på upp till ca 1 000 000 kr. Det innebär att staten garanterar att du får dina pengar vid en eventuell konkurs. De flesta banker erbjuder fond och aktiehandel men jag rekommenderar att man köper aktier och fonder via renodlade nätmäklare då jag tycker att de är mycket bättre. Bankerna använder jag för mitt lönekonto och för mitt bolån.

Var kan jag skaffa bankkonto?

Fonder + ca 125% på 10 år

Min personliga favorit nummer ett. Det finns en uppsjö med fonder att välja bland vilket kan göra det enormt svårt att pricka rätt. Flera undersökningar visar dock att indexfonder slår aktivt förvaltade fonder 9 gånger av 10 så det känns onödigt att försöka pricka in de aktivt förvaltade fonderna som lyckades slå index. Mitt tips är att köra på ca 80% indexfonder av olika slag och ca 20% andra fonder om man vill försöka pricka in fonder som går bättre än index. En fond består av flera olika aktier som handlas på börsen. Fonder har lägre volatilitet än aktier och förväntas inte gå upp eller ner mer än ca 25% per år. OMXSPI har de senaste 10 åren gått upp ca 125% eller ca 12,5% per år.

Var kan jag handla fonder?

Fondrobotar + ca 175% på 10 år

För den som vill investera och känna att man får allt men inte göra någonting så är fondrobotar bra. De investerar enligt olika kriterier som du själv sätter upp och sedan är det bara att luta sig tillbaks och du behöver inte göra något mer överhuvudtaget. Fondroboten köper och säljer fonder åt dig för att hela tiden försäkra dig om att den levererar avkastning enligt ditt önskemål och det lyckas de robotarna rätt så bra med. Värdeökningen ovan är beräknat utifrån att Lysa levererat ca 17,5% avkastning sedan start. Alla fondrobotar levererar naturligtvis olika avkastning. Kika gärna i mitt robotrace för att se hur minavkastning ser ut sedan nov 2021 för 15 olika robotar. Du kan även se vilka inställningar jag har valt att göra för mina respektive robotar. En udda fågel som jag valt att lägga in här är AI roboten som handlar med valuta. Det är en typ av investering som inte bryr sig om börsen går upp eller ner eftersom den rör sig på en annan spelplan. Fondrobotar är lika volatila som fonder och förväntas inte gå upp eller ner mer än ca 25% per år.

Var kan jag handla fondrobotar?

Aktier + ca 125% på 10 år

När man pratar om investeringar och börsen så tänker de allra flesta på aktier. Det finns enormt många svenska aktier och numera kan man även handla utländska aktier via de flesta aktiemäklare. Att krydda sin portfölj med en eller flera aktier blir mer eller mindre än självklarhet när portföljen växer. Jag rekommenderar att man har en mindre andel aktier i sin portfölj och siktar in sig på två olika kategorier, utdelningsaktier och tillväxtaktier. Utdelningsaktier för att att de ger en stabil utdelning varje år och tillväxtaktier för att man förhoppningsvis kan hitta den där kursraketen som alla drömmer om. Enskilda aktier kan ha hög volatilitet och en aktie kan gå upp enormt mycket på ett år. Nvidia har till exempel gått upp ofantliga 114 844 % sedan start och ca 20 000% de senaste 10 åren. Men Nvidia är just nu kursraketen nummer ett. En aktie kan också gå ner 100% och förlora hela sitt värde. OMXSPI har de senaste 10 åren gått upp ca 125% eller ca 12,5% per år. Vill man söka fram rätt aktie till sin portfölj har Avanza och Nordnet bra verktyg men Börsdata är ändå snäppet bättre.

Var kan jag handla aktier?

Krypto + ca 15 400 % på 10 år

Krypto domineras av Bitcoin som står för mer än 50% av världens totala kryptotillgångar. Den årliga avkastningen det senaste årtiondet är ca 230% per år och med det så utklassar den alla andra tillgångar. Nu kommer dessutom en halvering snart för Bitcoin och den stora frågan är om uppgången kommer att fortsätta eller om det blir lugnare framöver. Många tror att den uppgång vi sett i år bara är början på något ännu större. Förutom Bitcoin finns flera andra kryptovalutom som alla speglar sig i glansen av Bitcoin. Etherum, Solana, Tether, BNB, USD, Doge, Tronix är namnet på några av alla de kryptovalutor som finns. För den som vill läsa mer om krypto rekommenderar jag Kryptovalutaguidens text om krypto. Krypto är extremt volatilt och kan gå upp 5000% ett år för att nästa år falla med 85%. Inget för den som gillar att sova lugnt med andra ord. För den som vill handla med krypto men inte vill köpa krypto finns certifikat hos Nordnet och Avanza som jag kan rekommendera. Dessa är helt kostnadsfria till skillnad från andra certifikat som tar en årlig avgift.
Valour Bitcoin Zero SEK
Valout Etherum Zero SEK

Var kan jag handla krypto?

Fastigheter / Krediter + ca 80% på 10 år

Att investera i fastigheter eller krediter har blivit allt populärare på sistonde och det finns många fördelar med att diversifiera sin portfölj genom att lägga in dessa investeringar. När jag skriver investera i fastigheter menar jag de prospekt som till exempel Kameo lägg upp. Du lånar ut pengar till en byggherre som bygger en fastighet helt enkelt. Avkastningen är samma hela tiden och du får inga oväntade nerförsbackar. Du måste själv aktivt gå in och säga vilka objekt du skall investera i och sedan får du utbetalning varje månad. Det finns dock ingen statlig insättningsgaranti på dina investerade pengar vilket är en nackdel men företagen som hanterar dessa lån är duktiga på att se undvika kreditförluster. Men det förekommer tyvärr inställda betalningar så det gäller att läsa på varje projekt eller kredit som man tecknar sig för. Volatiliteten är helt obefintlig och det tickar in ränta varje månad på kontot. Avkastningen 80% är den ankastning som varit de senaste 10 åren.

Var kan jag handla fastigheter / krediter?

Alternativa investeringar + 20 000 % på 10 år

För den som vill prova alternativa investeringar finns det mängder av saker att investera i. Jag själv spelade till exempel Magic the Gathering när jag var ung och sålde sedan min samling för 50 000 kr. En Black Lotus kostar idag ca 1,8 miljoner och är det dyraste spelkortet inom Magic the Gathering men det finns enorma mängder med värdefulla kort. Men det är inte lätt att hitta de mest värdefulla då korten kostar från 1 kr och uppåt. Det finns även flera olika kort inom Pokémon som är värda enormt mycket pengar. Muminmuggar är en väldigt udda sak som seglat upp som hårdvaluta och hittar du rätt mugg kan du få upp till 130 000 kr för en enda mugg. Gamla viner, fina viner som du köper genom vinklubbar är också något som många investerar i. Då måste du hyra en plats i en vinkällare för att förvara dina viner på rätt sätt. Förutom dessa något udda investeringar kan du investera i allt från fastigheter, guld, klockar till fina äldre bilar. Det finns inget som hindrar dig när det kommer till alternativa investeringar men se till att göra en rejäl undersökning innan du ger dig in på någon av dessa sidospår. Finns det en bra marknad för att köpa och sälja investeringen är enormt viktigt att veta innan du investerar i något udda. På Tradera och Blocket ser du snabbt om det finns en marknad för din vara. Det finns fler investeringar än man först tror. Jag noterade till exempel att trycket på tyg från Svenskt Tenn var enormt och om man har kuddar eller gardiner hemma av denna textil så går det snabbt att sälja. Volatiliteten på dessa föremål varierar från föremål till föremål men om man jämför med börsen så har jag noterat att de flesta av dessa föremål bara ökar i värde allt eftersom de blir äldre och svårare att få tag på.

Andra börshandlade produkter

För den riktigt vana finns det en uppsjö av produkter att tillgå i form av olika certifikat och börshandlade fonder (ETF) som Avanza, Nordnet och de andra nätmäklarna erbjuder. Det kan vara allt från certifikat på krypto som Avanza och Nordnet säljer till olika turbovarianter där man köper ett papper på en tillgång och sedan får tillbaks (eller förlorar) upp till 25 gånger värdeförändringen. Dessa certifikat säljs även mot underliggande råvaror och det skulle gå att skriva en hel bok om bara dessa certifikat men jag är inte så insatt i dessa. Volatiliteten är naturligtvis extremt hög när det kommer till vissa av dessa certifikat och här kan du även förlora mer pengar än vad du satsar om du har otur.

Var kan jag handla börhandlade produkter?

Vad skall jag välja?

Helt och hållet upp till dig själv. Att du har läst detta inlägg visar att du har ansvar och verkligen vill ta hand om dina investeringar. Du förtjänar en klapp på axeln men det är nu problemen kommer och du måste ta dina egna beslut. Detta inlägg ger dig förhoppningsvis lite idéer och tankar om vilka typer av investeringar du skall satsa dina pengar på. Kom ihåg regel nummer ett bara – diversifiera din portfölj. Dessto mer av samma tillgång, dessto större risk. Om du tycker att det är OK med en hög risk och vill chansa för att maximera portföljen så fort som möjligt så måste du ställa det i relation till risken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *