Arvskifte

Senast uppdaterad, 2022-10-22, info@gratis-pengar.se

När någon dör kommer verkligen de sämsta sidorna fram av de efterlevande. All bitterhet och eventuell osämja som legat på lur under en hel livstid riskerar att explodera som en bomb bland de sörjande. Om någon gör något oväntat, och det kan verkligen vara vad som helst, så brakar helvetet loss. I mitt fall så hade jag tydligen fräckheten att säga att jag ville ha min fars arv. Min pappa bodde tillsammans men en kvinna som varken var min eller min systers mor sedan 16 år tillbaks och vi vår relation var bra men inte rätt så kylig med facit i hand. Jag har redan gått igenom flera olika faser av min pappas bortgång i flera tidigare inlägg och kommer inte att repetera så värst mycket här utan börjar berätta om vad som skedde på dagen när vi har på på begravningsbyrån för att gå igenom bouppteckning.

Bouppteckning

När frågan kommer till mig vad jag väljer för alternativ i bouppteckningen börjar helvetet. Jag hade tydligen fräckheten att vilja ha min fars arv. Både min syster och min fars sambo stelnade till av ilska när jag yttrade mitt svar på advokatens fråga. ”Vad fan säger du?” vrålar min syster. Vad ska du ha pengar för? Skall du göra en äldre dam hemlös fortsatte hon. Frågorna till mig haglade samtidigt som pappas sambo började samla sig för en attack som kom efter en liten paus. Hur kan du göra så här mot mig började hon och jag var tvungen att förklara att det var inga konstigheter att jag ville ha min fars arv. Advokaten var tvungen att gå emellan och lugna ner dom och sa att det var ett av alternativen som jag fick välja och han noterade mitt val. Nu fanns det inget mer att göra förklarade han för de upprörda damerna. Mötet avslutades och på vägen ut till bilarna som stod parkerade utanför haglade otrevligheterna och min syster som vet om att jag har problem med min mamma började angripa en av mina ömma punkter och sa att hon förstår att jag inte kan hålla sams med min mamma när jag är en så djävla otrevlig människa. Båda stod och skrek åt mig och ville ha en förklaring på varför jag ville ha pengarna och varför jag skulle göra en äldre människa hemlös. Jag svarade att det inte är så mycket pengar och att jag vill veta hur mycket pengar det är exakt och sedan gå vidare därifrån. Vid denna tidpunkt var det ingen som visste exakt summa men jag gissade att summan skulle landa någonstans mellan 50 000 kr – 100 000 kr. Ingen jättesumma med andra ord. Min syster förklarar högtidligt att hon INTE vill ha pengarna så att pappas sambo kan bo kvar i huset.

Dagen efter

Dagen efter bouppteckningen ringer min syster upp mig och frågar om jag verkligen fortfarande ville ha pengarna. Ja, det går ju inte att ändra nu svarar jag. Jag har bara tvungen att ringa och fråga om du verkligen var en så vidrig person säger syrran. Sen förklarar hon att det var tur för mig att hennes man inte var med igår för då hade han hoppat på mig och gett mig rejält med stryk (vilket jag i och för sig betvivlar då jag är ca 20 cm längre och aningens större). Hon hade pratat med sin man hela dagen innan bouppteckningen och hennes man hade sagt att inte ens jag kunde vara så snål och egoistisk människa att jag skulle vilja ha arvet. Men det visade sig tydligen att jag var ett regelrätt svin. Hon förklarade också att blod är ingenting värt och jag var inte längre hennes bror. Det fanns ingen anledning till att vi hörs av något mer det här livet fick jag höra. Till saken hör att exakt samma sak hände min syster när hennes mamma (inte min mamma) gick bort. Hon har två äldre systrar som hon råkade i luven efter sin mammas begravning. Sedan dess har min syster ingen kontakt med sina två äldre systrar. En liten parantes i sammanhanget är att min pappa förlorade kontakten med sin bror på samma sätt efter deras mammas begravning. Min syster var på mig och frågade varifrån pappas sambo skulle få ihop pengar. Jag svarade att det är inga problem, det finns ju pengar och i värsta fall får de sälja en av bilarna för att få loss pengar. Djävlar vad det tog hus i helvete. Jag skulle inte bestämma över hennes liv och det var inte min uppgift att säga åt en gammal dam att sälja en (av två) bilar. Min syster gav långa skrikande förklaringar till mig om varför jag inte behöver ha pengar och förklarade samtidigt att hon minsann INTE tar emot några pengar för hon behöver inga pengar. Vi kommer att köpa ut dig din snåla djävel skriker hon i telefonen så att man nästan kan känna vinddraget. Det visar sig att hon redan pratat med pappas sambos andra barn och de är helt med på noterna att skramla ihop pengar och ge mig för att slippa se mig för resen av livet säger hon. På det hela taget var det inget roligt samtal och jag kommer inte ens ihåg allt otrevligt hon sa men kommer skriva ner det här när jag kommer ihåg detaljer som jag missat.

Arvskifte

Idag kom arvskiftet och det visade sig innehålla en del överraskningar. Till exempel så stod det att min pappas sambo har beslutat att ge mig och min syster varsin arvslott. Min syster kommer alltså att få pengar vare sig hon vill eller inte. Dock så förstår jag att det inte är min systers idé utan pappas sambo som inte vill vara orättvis. Jag har inte pratat med dom men så mycket förstår jag. Jag har pratat med advokaten och han säger att deras beteende var klart ovärdigt och att man inte kan bete sig som de har gjort. Advokaten nämner dock att pappas sambo hade lugnat ner sig ett tag efter bouppteckningen men han nämner också att jag kan polisanmäla min syster för olaga hot om jag vill. När arvskiftet tillslut kom visade det sig att arvet blev betydligt lägre än vad jag trodde, Det blev ca 40 000 kr vilket naturligtvis gör det mycket enklare för pappas sambo att betala ut pengarna. Nu står jag här i efterdyningarna av min fars bortgång och är fan inte glad. Syrran är en komplett idiot som först skäller ut mig för något hon inte har en aning om hur mycket pengar det är eller hur det skall lösas. Sen förklarar hon att hon ABSOLUT INTE vill ha några pengar, inte har behov av några pengar, inte ser något som dessa pengar kan tillföra hennes liv. När allt detta är klart visar det sig att hon kommer få pengar av pappas sambo ändå. Inte hennes val men det visar brutalt mycket hur rätt jag hade när jag redan från dag ett påpekade att det finns pengar i dödsboet.