Min ekonomiska historia

Senast uppdaterad, 2024-03-19, info@gratis-pengar.se

Jag har alltid visat intresse för sparande och fonder så egentligen borde jag vara mer påläst och disciplinerad än vad jag är om börsen när jag är utbildad ekonomi och allt. Redan när jag flyttade hemifrån hade jag själv sparat ihop ca 100 000 kr i fonder vilket egentligen är ett mirakel då mina föräldrar ströp alla månadspengar till mig från 13 års ålder eftersom jag var så bra på att fixa pengar själv! Ingen vidare morot direkt kan tyckas men som ett snällt mönsterbarn accepterade jag det och gnatade vidare och fixade egna pengar. Att flytta hemifrån är ingen enkel sak idag och det var inte enklare på 90-talet. Jag hittade en lägenhet som jag ville köpa och allt var klaffat och klart men då jag inte hade fast jobb behövdes mina föräldrar som borgenärer. Döm av min besvikelse när de vägrade skriva på borgenspapprena då de tyckte att det var för mycket pengar. De skulle inte betala ett öre. Jag hade jobb och kunde lägga in en bra handpeng själv men jobbet var inte fast och enligt uträkningarna tyckte banken inte att jag hade råd. Jag som bara levde på makaroner. Det hade inte varit några problem för mig alls. Det var inte alls kul att missa lägenheten. Extra förnedrande att ett par polare sedan hade varit på inflyttningsfest i just denna lägenheten som köpts av en bekant till dom.

Nåväl livet tuffade på jag fick tillslut en hyreslägenhet, fast jobb, flickvän och mina fonder ökade galet mycket. Speciellt en aktie jag hade gick bra Ericsson. Jag kikade varje morgon på kurserna i DN och på text TV under dagen för att hänga med så mycket jag kunde. Galet sjukt det låter när man tänker på hur det ser ut idag. I denna vecka var det en polare som tipsade mig om ett bolag som skulle göra en sjukt bra grej och det skulle bli hur stort som helst. Dubblare minst sa han. Wow, tänkte jag och slängde mig på säljknappen och sålde av fonder och aktier till ett för mig enormt belopp och gick nästan all in i detta magiska bolag. Visst fan gick det åt helvete. Jag förlorade ca 100 000 kr på ett par dagar. Mer än jag kunde bära kändes det som och det slutade med att jag mådde så illa att jag fick sjukskriva mig. Efter detta blev jag lite visare men tyvärr inte smart nog. Straxt efter detta fick vi vårt första barn, köpte ny bil, sommarstuga, lägenheten gjordes om till bostadsrätt (vi köpte för 300 tkr), vi sålde lägenheten (770 tkr), företaget jag jobbade på gick i konkurs, jag pluggade ett år, fick nytt jobb, köpte nytt hus. Ett år i kaos med andra ord men vi landade bra. Eller det gjorde vi ju inte. Huset hade mögel och vi var tvungna att sanera för att kunna andas i huset men sen blev det bättre i varje fall.

Huset vi köpte var fint och vi skulle inte behöva renovera tänkte vi. Vi köpte huset för 1 725 000 kr och skulle totalt komma att lägga ner ca 1 500 000 kr på renovering på huset. Vi gjorde om hela huset totalt med andra ord. Inte direkt vad vi tänkt oss men så blev det. När vi sedan flyttade fick vi 4 400 000 kr för huset så det blev ju en bra vinst ändå. En av de större renoveringarna gjordes precis innan Lehman Brothers föll. Jag funderade länge och väl på om jag skulle sälja mina aktier/fonder för att betala renoveringen men det slutade med att jag tog ett lån. Det visade sig att mina aktier/fonder skulle falla med mer pengar än vad hela renoveringen kostade så det hade varit extremt bra om jag sålt av en del för att betala med.

Jag har sedan dess lyckats uppvisa samma dåliga fingertoppskänsla vid två bilköp och har sedan dessa alltid sålt av aktier/fonder när jag skall köpa något stort eller renovera.

Vårt nuvarande hus har vi köpt för 5 200 000 kr men vi hade otroligt tur och lyckades pruta ner det med 800 000 kr eftersom huset legat ute till försäljning i nästan ett år och ingen ville ha huset. Det hade en hel del besvärande saker som till exempel läckande tak. Men vi såg det inte som ett problem utan bokade bara en takfirma så snart som möjligt. Dagen när vi skulle flytta in regnade det för övrigt in i ett av våra nyrenoverade rum. Takfirman som skulle fixa taket om två månader var då vänliga att komma och fixa taket akut så att det inte skulle komma in mer vatten. Till dags datum har vi lagt ner ca 1 400 000 kr på huset och fått det värderat till 8 734 000 kr så det är utan tvekan vår mest lyckade investering.

Av någon idiotisk anledning fick jag sommaren 2020 för mig att jag skall bli backseatdriver och låta Mats Svensson styra min portfölj. Jag hade precis klarat mig undan mars 2020 genom att sälja av allt precis innan raset och såg nu hur allt gick upp igen. I detta läge hoppar jag på tåget till helvetet. Det börjar ju för bra för att vara sant och i februari 2021 når jag min personliga ATH på alla konton. Jag låg högt över index och tänkte ”det här är ju för bra för att vara sant man kanske borde sälja nu?”. Med facit i hand vill jag bara gråta och skrika -JA det borde jag ha gjort. Efter detta spårade Mats Svenssons tåg ur totalt. Sex felaktiga fondval i rad och med ett minus på 100 000 kr beslöt jag mig för att hoppa av hans tjänst och köra själv istället. Dessutom kostar det 129 kr i månaden för att sitta på hans helveteståg. Han hamnade på -8% i år. Jag lyckades själv kravla mig upp till ytan och landade på +/- noll.

Nu är året 2022 och årets första börsdag ser ut att landa på plus. Jag har stora förhoppningar inför 2022 nu när jag kör själv och förhoppningsvis slipper vi covid som ligger som en blöt filt över allt.

Fortsättning skriven 2024

2022 gick som det gick och första halvan av 2022 gick åt skogen men fallande börsen över hela världen. Under denna tid så slickade jag mina sår och började på allvar formulera någon slags strategi för att inte förlora ännu mer pengar än vad jag gjort hittils på börsen. Jag läste på en del och såg att fonder slår aktier och indexfonder slår förvaltade fonder. Men den kunskapen beslöt jag mig för att allokera om mina tillgångar så att större delen av mitt kapital återfinns i indexfonder och sedan sommaren 2022 har det varit så. Det har visat sig vara en framgångsrik taktik även om jag naturligtvis är beroende på en positiv börsutveckling för att det skall fungera. Tanken är dock att inte hoppa runt så mycket fortsättningsvis och inte heller hoppa på förhoppningsbolag eller investera i värdepapper med för stor risk.