Min utveckling

Senast uppdaterad, 2022-11-25, info@gratis-pengar.se

Min utveckling på börsen har inte direkt varit en dans på rosor. Jag har slarvat och begått alla misstag man kan tänka sig. Mina dyrköpta erfarenheter har kostat mig ca 2 miljoner kronor om jag jämför med att sitta still i Avanza Zero. Nu är jag förhoppningsvis på banan och min plan framöver är att försöka hålla jämna steg med index. Varken mer eller mindre. I år har jag lyckats med det i varje fall och ligger nästan precis på index. Men fortfarande gör jag dåliga affärer och måste börja handla med Stop loss som gör att jag snabbare släpper aktier som faller för mycket. I år har jag till exempel Urb-it -97,53%, RVRC Holding -64,11%, ChargePanel -63,58%, Plejd -49,63%, Flat Capital B -46,93%, Cibus Nordic Real Estate -40,79% och SBB -36,88% som mina värsta exempel

Historiken

Siffrorna är tyvärr ungefärliga och inte helt 100% korrekta men ger ändå en fingervisning. Jag ligger ca 500 000 kr plus enligt denna historik och det kan skilja på ca 100 000 kr plus eller minus men inte så mycket mer än så. Själva poängen med detta är att verkligen visa betydelsen av att inte slarva med börsen och att man inte skall försöka jaga snabba pengar. Om du inte vet vilka aktier du skall satsa på så skall du inte köpa aktier. Köp då bara Avanza Zero eller ännu hellre flera olika indexfonder som till exempel AMF Aktiefond Global, AMF Aktiefond Nordamerika, Avanza Global, AMF Aktiefond Asien Stilla havet. Vill man spetsa till det lite kan man även lyfta in några branschfonder som till exempel DNB Health Care A, Handelsbanken Hållbar Energi, IKC Fastighetsfond A och TIN Ny Teknik A.

Vill du bli miljonär?

Det är inte så svårt som det låter. Alla kan bli miljonärer och det krävs inte så mycket som du kanske tror. Det som krävs är dock tid. Om du sparar 1000 kr i månaden så blir du miljonär efter 28 år enligt Avanzas uträkning.

Några handfasta råd på vägen till att bli miljonär.

 • skaffa dig kunskap
 • gör inga snabba affärer (ca 90% av de som tradar gör förlust)
 • sitt stilla i båten
 • tid på börsen är det som gäller
 • följ mig på Instagram
 • förakta inte små pengar (det är dessa vi pumpar in på börsen som sedan bli stora)
 • att inte köra cashback och enkäter är oklokt (många bäckar små)
 • se hela tiden över dina utgifter (jämför, jämför, jämför)

Se till att din ekonomi hela tiden är trimmad och ha inga onödiga abonnemang, inga dyra abonnemang och köp inget som du inte behöver. Bygg först upp en buffert och när den är på plats se till att få till ett månadssparande. Redan när du bygger upp din buffert kan det vara läge att spara en mindre summa bara för att få in rutinen och känslan av att spara på börsen. Din första investering på börsen bör vara en indexfond av något slag och bygg sedan vidare därifrån.

Mina största misstag

 • Köp av Columna 1998 – ca 150 000 kr.
 • Åren efter 1998 gjorde jag ännu sämre affärer
 • 2011 – 2018 var jag knappt på börsen
 • 2021 följde jag Mats Svensson (PPM rådgivare)