– 140 000 kr per familj

Senast uppdaterad, 2022-08-31, info@gratis-pengar.se

Detta inlägg skrevs först 2022-04-12 men det har hänt mycket sedan dess. Matpriserna har fortsatt uppåt, regeringen har lagt in skatterabatt på drivmedel med två kronor litern som kommer att försvinna direkt efter valet om de inte ändrar reglerna och elpriserna har slagit nya rekord.

April 2022

Det har väl inte undgått någon priserna på el, drivmedel och mat har skjutit i höjden som raketer det senaste året. Speciellt elen och drivmedelspriserna har gått upp exceptionellt fort, så fort att det blivit högljudda diskussioner i såväl riksdagen som på ledarsidorna. Oppositionen har anklagat regeringen för detta men regeringen har mest skyllt i från sig och sagt att de inte är deras fel utan alla andras fel. När kriget började blev det helt plötsligt ”Putin priser” på drivmedel. Kriget började den 25 februari och vi hade redan innan dess stora problem med priser på el och drivmedel vilket jag skrivit om här. Det krävs ingen större geni för att räkna ut att om man stänger ner sex kärnkraftverk så blir det mindre elproduktion i Sverige och när det blir lägre elproduktion kommer den el som finns att bli dyrare. Det har till och med varit så illa under vintern att vi har varit tvungna att starta oljeverket i Karlshamn för att kunna leverera el till hushållen i södra Sverige. När elen och drivmedel är så dyrt blir det helt uppenbart för alla utom just regeringen att allt blir dyrare eftersom el och drivmedel behövs för att producera alla varor och transportera runt allt vi behöver för att samhället skall fungera. Det känns så enkelt att räkna ut allt detta men ändå så har regeringens ekonomer helt missat detta. En liten intressant detalj i allt detta är att just nu så säljer elbilarna som aldrig förr men vi har alltså ingen el ens idag. Hur kommer det se ut fem år fram i tiden? Om det fortsätter som nu kommer de garanterat bli elransonering av något slag för det kommer inte fungera med nuvarande regerings politik.

Enligt SBAB kommer kostnaden för en genomsnittlig familj med två barn, en villa och en bil att drabbas av kostnadsökningar på 37 000 – 40 000 kr i år. För många kommer det att bli riktigt tufft. Speciellt med tanke på att ca 30% av svenskarna lever från lön till lön och inte har några marginaler. Regeringens taktik för att underlätta för medborgarna är att betala ut bidrag schablonmässigt så att de som har låga elräkningar får bidrag för sin elkostnad, de som har elbil får bidrag för att kompensera för de höga drivmedelskostnaderna. Det är så att man baxnar. Helt sanslöst slöseri med våra skattepengar. Regeringen beter sig som om de hade tillgång till GRATIS PENGAR och kan pytsa ut dom hur som helst. Det bästa hade varit att istället sänka skatten på el och drivmedel. När det gäller drivmedel har man även reduktionsplikten som man med fördel kan justera för att sänka priset. Skulle man sänka skatten på el och drivmedel skulle priserna på mat och övriga handelsvaror också gå ner eftersom el och drivmedel är grunden för hela ekonomin.

Tillägg augusti 2022

Nu är läget värre än under våren och redan nu eldar oljeverket i Karlshamn upp olja för fullt, mitt i sommaren. Det finns helt enkelt ingen el annars. Redan nu pratar man om att ha planerade elavbrott under vintern för att elen skall räcka till och man pratar om astronomiska kostnader för elen. Att ta en enkel dusch kan bli så dyrt som 200 kr om du vill duscha i varmvatten. Vi pratar om extrakostnader för mellan 50 000 kr – 100 000 kr PER FAMILJ under vintern bara för dyrare el. Sedan tillkommer mat och drivmedel. Jag hamnade i diskussion med en Socialdemokrat som var helt emot allt jag sa men han hade redan sålt sitt hus för han vågade inte bo kvar längre på grund av dyra elkostnader. Han skulle dock rösta på Socialdemokraterna ändå. Det ser ut att bli en hemsk vinter för hela Europa och om kriget fortsätter så blir det naturligtvis värst i Ukraina men det drabbar flera länder genom ekonomisk krigföring från rysk sida. Den sittande regeringen har gått ut och lovat 60 MILJARDER i kompensation för höga elpriser genom att ta pengar från Svenska Kraftnät och dela ut dessa till de som har höga elkostnader för att lindra smällen. Även oppositionen har lovat olika lösningar på problemet så det kommer förmodligen inte att bli så hemskt för privatpersoner så att man måste lämna sitt hem när elräkningen hamnar i brevlådan. Vilken sidan som än vinner valet finns det förhoppningsvis någon lösning på de höga elpriserna, kortsiktigt i varje fall. Sen verkar det som att det blir ny kärnkraft i Sverige då S, M, KD, SD och L har sagt sig villiga att se över förutsättningarna för ny kärnkraft.

Vad händer med samhället?

Redan idag går företag i konkurs och tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av de höga elkostnaderna. Det kommer att bli ännu värre under vintern som kommer. Svenskarna har inte så bra ekonomi som man kan tro och en tredjedel klarar inte av oväntade utgifter. För dessa som redan lever på marginalen kommer det att bli tufft framöver och dessutom misstänker jag att det kan bli många fler som får problem att betala astronomiska elräkningar. Jag riskerar till exempel att få en elräkning på ca 40 000 kr i januari om det vill sig illa. Totalt kan det bli 100 000 kr mer i elräkning än förra över året sett över hela vintern. Känslan just nu är att vi går in i ett krigstillstånd men utan bomber. Med dessa elräkningar kommer allt som vi konsumerar att bli enormt dyrt, inflationen kommer att stiga, politikerna kommer försöka trycka ner inflationen med högre räntor och börsen kommer falla som en sten. Inget vidare ljust framtidsscenario men tyvärr tror jag att det går åt det hållet det närmsta året. Jag hoppas verkligen att jag har helt fel här och att kriget i Ukraina magiskt tar slut och allt blir bra igen. Annars rekommenderar jag att ni tittar på ”The Walking Dead” och förbereder er för olika scenarion.

Vad kostar olika apparater?

Vad kan man göra för att spara pengar? Förutom det mest uppenbara att släcka lampor som man inte använder och göra så lite som möjligt finns även råd som att duscha på jobbet, äta kall mat och se till att låta alla stora maskiner hemma jobba när elen är billig. Det vill säga mitt på dagen och på natten. Nedan följer en lista på hur mycket el olika apparater i hemmet förbrukar.

ApparatTid för att förbruka 1 kWh
1 m² golvvärme8 timmar
AC/Luftkonditionering1 timme
Adventsljusstake LED1428 timmar
Bastu (6000 W)10 minuter
Dammsugare1,4 timmar
Elvisp (500 W)2 timmar
Frys, klass A++32 timmar
Glödlampa 40 W25 timmar
Hårtork (2200 W)27 minuter
Induktionshäll (maxeffekt 7350 W)8 minuter
Infravärme (1800 W)30 minuter
Kaffebryggare (1500 W)50 koppar kaffe
Koka vatten i vattenkokare27 minuter
Kylskåp, klass A++75 timmar
Ladda Smartphone200 timmar
Ladda Laptop15 timmar
LED/LCD-tv (på)14 timmar
LED-lampa 1 W1000 timmar
Lågenergilampa 7 W143 timmar
Mikrovågsugn (köra på full effekt)1 timme
Motorvärmare1,5 timme
Plattång18 timmar
Rakapparat184 timmar
Rosta bröd1 timme
Spelkonsoll11 timmar
Strykjärn27 minuter
Symaskin14 timmar
Torktumlare, klass Bfemtedels torkning
Tvättmaskin 40°1-2 tvättar
Ugn75 minuter
Källa: Mälarenergi AB:s uträkningar

Källa

SverigesRadio – inlägg om ökade kostnader
Mitt inlägg på Instagram – Samma som detta inlägg men med tjusiga bilder.
Större elproduktion hade kunnat ge lägre elpriser
Oljeverket i Karlshamn släpper ut 1000 ton koldioxid bara igår