Dödligt civilkurage?

Efter den senaste dödskjutningen i Skärholmen där Mikael blev skjuten till döds framför sin son och gårdagens händelse i Hässelby där ett man i 50 års åldern blev svårt misshandlad av ca 10 ungdomar är det verkligen något vi kan fråga oss. Gemensamt för dessa två var att de vågade säga åt stökiga ungdomar att lugna ner sig. Exakt vad som har hände vid respektive tillfälle vet vi inte men det vi vet är att både Mikael och mannen i Hässelby sa åt ett gäng ungdomar som svarade med att att utnyttja sitt våldskapital.

Mikael 39 år – Skärholmen

Mikael skulle till Skärholmshallen för att simma med sin son när de precis utanför hallen cyklade förbi ett stökigt ungdomsgäng. Mikael stannade cykeln och gick fram och konfronterade gänget och vi vet inte exakt vad som hände men han blev skjuten med två skott varav det ena träffade i huvudet och var direkt dödande. Kvar på platsen blev hans 12 åriga son som ringde polisen.

Man 50 år – Hässelby

Mannen gick bort för att konfrontera ett gäng ungdomar som hade en fest en bit från hans bostad. Det slutade med att ca 10 ungdomar gav sig på honom och misshandlade honom. De använde till och med ett basebollträ. Han överlevde som tur var misshandeln men blev svårt skadad.

Alla är rädda

När tidningarna nu intervjuar boende i området och olika experter på området så är alla överens om att en ny gräns har passerats och att allt färre kommer att våga säga till ungdomsgängen framöver. Det betyder tyvärr att vi de kan flytta fram positionerna över alla områden och bete sig som de vill. De har ju nu tydligt visat vem det är som bestämmer. Vi kan bara hoppas att polisen snabbt kan markera mot den här typen av beteende och statuera exempel innan det blir värre.

6 mordhot

Jag har bott flera år i orten och tillhör dom som likt Mikael brukar säga till de som missköter sig i vardagen och bryter mot lagar och regler som vi har i samhället. Det kan vara allt från att slänga sopor på fel ställe, parkera på torget till att planka i tunnelbanan. Varje gång man säger till så har jag dock fått arga mothugg och under mina år i orten så blev jag mordhotat inte mindre än sex gånger. Ett av mordhoten har jag gjort ett längre inlägg om som du kan om läsa här.

Lösningen?

För att ta tillbaks makten måste vi se till att få bort de gängkriminella från gator och torg med alla medel. Förhoppningsvis så kommer vi en bit på vägen med den politik som den nuvarande regeringen håller på att sjösätta men jag är rädd att det inte räcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *