Gemensam ekonomi

Senast uppdaterad, 2024-09-28, info@gratis-pengar.se

När man lever ihop i ett par kan man ha sin ekonomi på flera olika sätt men de två absolut vanligaste sätten är delad ekonomi eller att man gemensam ekonomi. Forskning visar att de par som har gemensam ekonomi har färre bråk om ekonomin än de som har delad ekonomi. Speciellt om man har levt ihop ett antal år så blir konflikterna färre och färre. I början på ett förhållande har det dock visat sig att delad ekonomi kan gynna ett förhållande eftersom relationen inte vuxit sig lika stark och man kanske inte har så många gemensamma utgifter.

Vad jag tycker

Jag är själv en anhängare av gemensam ekonomi och har haft så i hela mitt förhållande med min fru. Det enda undantaget från detta var i början av vårt förhållande då jag stod för det mesta innan min fru fick sitt första jobb. När sedan livet rullar på och man skaffar hus och barn blir det bara mer och mer underligt att ha delad ekonomi. Vem skall betala barnens kläder, renoveringen, barnens idrott? Alla dessa frågor och möjliga konflikter slipper man med gemensam ekonomi. Dessutom blir det väldigt tydligt hur mycket pengar man har att röra sig med om man har allt sammanslaget. Vi har nog gått ett litet steg längre och jag har fullmakt över min frus pengar eftersom hon inte alls tycker om något som har med räkningar, blanketter eller ekonomi att göra. I och med att jag har fullmakten får jag en total överblick över vår ekonomi i appar som Zlantar, Njorda och Alwy vilket är väldigt smidigt. 

Speciellt par som har dålig ekonomi har en tendens att bråka om pengar och då speciellt i slutet av månaden när pengarna börjar ta slut. Betänk att var tredje svensk familj inte har pengar när lönen kommer och inte klarar av en oväntat utgift på 3000 kr. Det är bara ca 1,7 miljoner svenskar som äger aktier men faktiskt ca 8 miljoner svenskar som äger fonder. Vill du läsa mer om hur rik svensken egentligen är rekommenderar jag att gå till @rikatillsammans inlägg nedan.

Killar tror de är bäst

En rapport från Ungdomsbarometern visar att killar tror att de är bäst på ekonomi men det är snarare tvärtom på alla fronter. Killar är tydligt överrepresenterade när det gäller betalningsanmärkningar och har en mer tillåtande syn på krediter än tjejer. På börsen visar det sig att tjejer tar mindre risker och investerar i stabilare företag medans killarna gillar tillväxtföretag. Resultatet blir att tjejer tenderar att prestera bättre än killarna över tid med sina investeringar. I ett perfekt par med perfekt ekonomi så borde man kanske låta tjejen ta hand om ekonomin med andra ord. Bara en liten fundering från min sida. Jag noterar ju för egen del att om jag låtit min fru hantera våra portföljer så hade vi legat ca 500 000 kr bättre till bara på de senaste två åren.

Gemensam eller enskild ekonomi?

Huruvida man ska ha enskild eller gemensam ekonomi i ett förhållande beror på parets personliga preferenser och deras syn på ekonomi och ansvarsfördelning. Här är några fördelar och nackdelar med båda alternativen:

Gemensam ekonomi

Fördelar:

  1. Enkelhet: Allt går in i samma kassa, vilket kan göra det enklare att hantera räkningar och utgifter.
  2. Gemenskap: Kan skapa en känsla av ”vi” där man gemensamt arbetar mot samma ekonomiska mål.
  3. Jämna ut inkomstskillnader: Om en partner tjänar mer än den andra kan gemensam ekonomi skapa en större ekonomisk jämlikhet.
  4. Transparens: All ekonomi är öppen, vilket kan underlätta förtroendet.

Nackdelar:

  1. Förlorad självständighet: En gemensam ekonomi kan göra det svårare att ha pengar för privata eller individuella inköp.
  2. Risk för konflikter: Om en av parterna är mer sparsam eller slösaktig kan det leda till bråk om hur pengar ska användas.
  3. Svårare vid separation: Om förhållandet tar slut kan det vara komplicerat att separera ekonomier som är tätt sammanflätade.

Enskild ekonomi

Fördelar:

  1. Självständighet: Båda parter behåller kontrollen över sina egna pengar och kan använda dem utan att behöva kompromissa.
  2. Mindre konflikt: Mindre risk för gräl om pengar, eftersom varje person ansvarar för sina egna utgifter.
  3. Flexibilitet vid separation: Vid en eventuell separation är det lättare att gå skilda vägar om ekonomierna varit separata.

Nackdelar:

  1. Komplicerad fördelning av utgifter: Det kan bli svårt att avgöra hur räkningar och gemensamma utgifter ska delas rättvist, särskilt om en tjänar betydligt mer än den andra.
  2. Brist på gemenskap: Kan minska känslan av att ni arbetar mot gemensamma mål och göra ekonomin till ett individuellt ansvar snarare än ett gemensamt.

Hybridlösning

Vissa par väljer en mellanväg där man har både gemensam och enskild ekonomi. Detta kan innebära att man har ett gemensamt konto för hushållsutgifter och andra gemensamma kostnader, men behåller enskilda konton för personliga utgifter.

Fördelar:

  • Ger en balans mellan självständighet och gemensam ansvarsfördelning.
  • Kan minska risken för ekonomiska konflikter samtidigt som det finns utrymme för individuell frihet.

Slutsats

Valet mellan gemensam eller enskild ekonomi beror på era gemensamma mål, kommunikationsförmåga och hur ni ser på pengar. Det viktigaste är att ni är överens om hur ni vill hantera er ekonomi och att ni har en öppen dialog om det.

Källa:

Gemensam ekonomi ger färre konflikter

Hur rik är svensken egentligen – @rikatillsammans

Ungdomsbarometern