Senast uppdaterad, 2024-11-16, info@gratis-pengar.se
Att använda cashback-tjänster är ett smart sätt att få tillbaka en del av pengarna du spenderar när du handlar online eller i butik. För att maximera fördelarna och undvika att missa möjligheter till cashback, krävs det lite planering och medvetenhet. Tycker du inte om cashback måste du ändå nyttja det för resor, konserter och elektronik då dessa kan ge ca 500 kr i cashback bara för ett köp. Här är mina bästa strategier och tips:
1. Hur du inte missar att använda cashback
Installera cashback-verktyg
- Webbläsartillägg: Många cashback-tjänster, som exempelvis Refunder (annonslänk), MyBonus (annonslänk) eller Nowo, erbjuder webbläsartillägg som påminner dig om att aktivera cashback när du besöker en partnerbutik online.
- Pushnotiser: Aktivera notiser från din cashback-app så att du blir påmind om att aktivera cashback när du är ute och handlar.
- Molly: En litet tillägg jag kan rekommendera till mobilen är Molly som är en liten app som kontrollerar ifall siten du besöker är bra genom att den visar upp vilket betyg siten har från Trustpilot. Sen kan Molly ge dig rabatt i den app du besöker också. En liten varning dock och det är att den rabatten du får av Molly kan förstöra din cashback eftersom cashbackappen inte tillåter någon annan rabatt. Men bara det faktum att Molly kontrollerar om siten är äkta och har bra betyg gör det värt att installera Molly.
Planera dina inköp
- Skriv en lista: Gör en lista på vad du planerar att köpa och kolla vilka cashback-möjligheter som finns innan du handlar.
- Kolla butikssamarbeten: Gå in på din cashback-tjänsts hemsida eller app för att se om butiken du handlar från erbjuder cashback.
Gör cashback till en vana
- Dubbelkolla alltid: Innan du slutför ett köp online, kontrollera om cashback är tillgängligt för just den butiken.
- Följ kampanjer: Många cashback-tjänster erbjuder extra procent i cashback under kampanjperioder, som Black Friday, julhandel eller andra stora reor.
Kombinera med andra rabatter
- Rabattkoder och cashback: Många cashback-tjänster låter dig kombinera cashback med rabattkoder, vilket ger extra besparingar.
Betalningsmetod
- Använd kort som ger bonuspoäng eller andra förmåner när du betalar, så att du kombinerar fördelarna med cashback och andra belöningar. De kort som jag rekommenderar är AMEX Blue som ger 1,25% cashback. Lite meckigt kort dock då de endast ger cashback en gång per år. Re:member som ger 5% rabatt på Zupergift vilket är suveränt. Detta kort har dessutom en egen site med ca 300 butiker där du får cashback när du köper med kortet. CircleK kortet ger 0,5% på allt överallt.
2. Vilka saker är viktigast att köpa via cashback?
Presentkort
- Jag köper alltid presentkort via Refunder (annonslänk), MyBonus (annonslänk) eller Re:member. Dessa presentkort kan du sedan använda i över 100 olika butiker. Presentkortens butiker täcker det mesta som behövs här i livet. Ett tag fungerade presentkortet även i Sveriges mataffärer något som de tyvärr stängt av numera. När jag sedan köpt koden till Zupergift kan jag köpa ett valfritt presentkort (eller flera presentkort) hos Zupergift. Mina absoluta favoriter är Ving, Ticketmaster, McDonalds, Elgiganten, H&M, SF, Åhléns, Cervera, Stadium, Mio men det finns som sagt över 100 olika butiker. För att vara övertydlig i denna text så skriver jag texten PRESENTKORT när de brukar vara lönsamt att köpa presentkort på Zupergift för att få cashback.
Större inköp
- Elektronik: Laptops, mobiltelefoner, TV-apparater och andra dyra produkter. Cashback på 5-10 % kan ge betydande besparingar. PRESENTKORT
- Vitvaror: Kylskåp, diskmaskiner och andra hushållsapparater. PRESENTKORT
Löpande utgifter
- Livsmedel: Vissa medlemsskap, som t.ex. Coop eller ICA, ger återbäring eller poäng på matinköp. När det kommer till mat skall man alltid försöka handla med QStamp (5% på var 10:e köp), Bower och Rabble för att maximera cashback. Gillar du att köpa mat online så får du cashback på mat från Hemköp och några fler aktörer. Tyvärr inte från ICA som är min favorit.
- Skönhetsprodukter: Smink, hudvård och parfym köpta från partnerbutiker.
Löpande utgifter
- Prenumerationer: Streamingtjänster, mobilabonnemang, onlinekurser, el och försäkringar måste man kontrollera ifall det går att få cashback på innan man byter. Eller så kan man göra som jag. Jag byter alla abonnemang en gång per år bara för att få cashback. Under förutsättning att abonnemangen är likvärdiga förstås
Nöjen
- Resor: Flygbiljetter, hotell, hyrbilar och aktiviteter är ofta stora utgifter där cashback kan göra stor skillnad. Ska du göra en resa är cashback ett måste. Skall din familj eller dina vänner ut och resa se till att du leker researrangör och ordnar upp den där detaljen med betalningen. Om det är många som reser kan det bli hur mycket cashback som helst. En resa med hela släkten kan gå på 200 000 kr och då pratar vi om 10 000 kr i cashback till den som betalar. PRESENTKORT
- Konserter: Konserter, teater och liknande är ofta en stor utgift och här finns det mycket cashback att hämta här. Flera stora företag som säljer billjetter av olika slag är anslutna och ger bra cashback. Ticketmaster, Showtic, Viagogo och SF är några av många som gör det möjligt att uppleva roliga saker och få cashback på en gång.
- Upplevelser: Flera stora upplevelser finns att få med cashback så det får man inte missa. Både Upplevelser.com och Live-IT är till exempel med.
Dagliga behov
- Livsmedel: Vissa medlemsskap, som t.ex. Coop eller ICA, ger återbäring eller poäng på matinköp. När det kommer till mat skall man alltid försöka handla med QStamp (5% på var 10:e köp), Bower och Rabble för att maximera cashback. Gillar du att köpa mat online så får du cashback på mat från Hemköp och några fler aktörer. Tyvärr inte från ICA som är min favorit.
- Skönhetsprodukter: Smink, hudvård och parfym köpta från partnerbutiker.
Mode och accessoarer
- Kläder, skor och väskor är vanliga kategorier med cashback, särskilt när du handlar från välkända varumärken. Det finns enorma mänger med klädbutiker i cashbackapparna men viss cashback kommer man ändå bara åt genom att köpa presentkort.
3. Extra tips för att maximera din cashback
- Se upp för begränsningar: Kontrollera om det finns minsta belopp eller särskilda regler för att få cashback.
- Flera cashback-tjänster: Registrera dig på flera olika cashback-tjänster för att kunna jämföra erbjudanden och välja den som ger bäst återbäring. Jag rekommenderar att man är kund hos Refunder (annonslänk), MyBonus (annonslänk), Nowo, Cashback Ninja (annonslänk) och Reward Network (annonslänk). Om man inte orkar vara kund hos alla är Refunder och MyBonus min minsta rekommandation.
- Snabb cashback: Genom att köpa presentkort får du cashback direkt hos Re:member och MyBonus. Refunder ger cashback inom ett par dagar vid köp av presentkort.
- Bevara tålamod: Cashback tar ofta tid att behandlas, vanligtvis 30–90 dagar, så räkna med att vänta innan du ser pengarna på ditt konto.
- Kolla återkommande utgifter: Titta på dina månadsutgifter (t.ex. elräkningar, försäkringar) och undersök om det finns cashback-erbjudanden för dessa kategorier.
Genom att implementera dessa tips blir det enklare att integrera cashback i din shoppingrutin och spara pengar, särskilt vid större inköp och återkommande utgifter.