Finns gratis pengar?

Senaste uppdaterad, 2024-09-29, info@gratis-pengar.se

Att få ”gratis pengar” i bokstavlig mening är ovanligt, men det finns vissa legitima sätt att få ekonomiskt stöd eller inkomster utan att behöva arbeta direkt för dem. Här är några exempel på hur man kan få pengar utan att behöva investera kapital eller arbeta traditionellt:

1. Bidrag och stöd från staten

  • Studiebidrag: Om du studerar kan du få studiebidrag eller studielån från CSN.
  • Socialbidrag: Om du har svårt att klara av grundläggande utgifter kan du ansöka om försörjningsstöd eller bostadsbidrag.
  • Barnbidrag: Föräldrar till barn i Sverige får barnbidrag tills barnet fyller 16 år.
  • Bostadsbidrag: För dem med låga inkomster som har höga boendekostnader kan bostadsbidrag vara ett alternativ.
  • Vem betalar?: Alla bidrag som kommer från staten eller kommunen betalas via skattepengar som du och alla via andra varit med och betalat in i form av skatt

2. Återbäring och rabatter

  • Kreditkortsbonusar och cashback: Vissa kreditkort erbjuder bonuspoäng eller cashback på inköp. Det innebär att du får tillbaka en liten procentandel av vad du spenderar.
  • Återbäring från butikskedjor: En del butiker och onlineplattformar erbjuder lojalitetsprogram eller cashback på köp, där du får tillbaka en del av dina pengar i form av bonusar eller rabatter.
  • Vem betalar?: Cashback betalas av företaget du handlar av inte av cashbackföretaget. Om du till exempel köper en resa från Apollo och får 1000 kr i cashback så är det Apollo som betalar ca 1500 kr till Refunder som tack för att de hittade en kund åt dom. Refunder behåller sedan 500 kr och ger dig 1000 kr. Beloppen är inte exakta men ni förstår poängen. När det gäller lojalitetsprogrammen är det respektive företag som betalar bonusen till sina kunder. Handlar du på ICA är det ICA som ger din pengar. Ofta så betalas dessa pengar ut i varor i de egna butikerna.

3. Stipendier och fonder

  • Stipendier för studenter: Många organisationer och stiftelser erbjuder stipendier för studenter som kan täcka allt från studiematerial till levnadskostnader.
  • Kulturella och forskningsfonder: Det finns många fonder som stödjer konstnärliga och akademiska projekt.
  • Vem betalar?: Stipendier och fonder betalas ofta genom fonder som sats upp efter att någon förmögen person gått bort. Förmögenheten är så stor att den genom rätt förvaltning kan dela ut pengar till behövande för lång tid efter personens bortgång.

4. Kampanjer och välkomstbonusar

  • Banker och plattformar: Vissa banker och finansiella tjänster erbjuder välkomstbonusar eller kampanjer för nya kunder.
  • Bettingsidor och nätcasinon: Många online-plattformar erbjuder välkomstbonusar, men dessa innebär oftast risker och krav på insättningar och spelregler.
  • Vem betalar?: Företagen vill alltid ha nya kunder och de är så enormt måna om att få nya kunder att de till och med betalar dig för att du skall bli kund hos dom. Detta är något att tänka på och man skall inte vara alltför trogen ett och samma företag eftersom företagen ibland premierar nykunder mer än trogna kunder.

5. Sälja eller återvinna saker

  • Panta flaskor: Att panta flaskor och burkar är ett enkelt sätt att få pengar tillbaka på produkter du redan köpt. Bower och Rabble är två bra appar som rätt använt kan ge dig ca 100 kr per månad.
  • Sälja begagnade saker: Du kan sälja gamla prylar, kläder eller möbler via plattformar som Blocket, Facebook Marketplace eller Tradera.
  • Vem betalar?: Panten betalar du själv för när du köper en vara. När du säljer saker via Tradera och Blocket är det köparen av din vara som betalar. Du har dock själv förmodligen köpt varan en gång i tiden.

6. Tävlingar och utlottningar

  • Tävlingar: Vissa företag och organisationer håller tävlingar där du kan vinna pengar eller presentkort. Även om detta inte är en stabil inkomstkälla, kan det vara ett sätt att få pengar utan att betala något.
  • Vem betalar?: Företaget som håller i tävlingen är den som betalar ut vinsten. Flera företag kan samordna en tävling för att nå fler deltagare och dela ut häftigare vinster.

7. Undersökningar och belöningsappar

  • Enkäter: Det finns onlineplattformar som ger små belöningar i form av pengar eller presentkort för att svara på undersökningar eller delta i olika marknadsstudier. Dock är beloppen oftast små, typ 1 kr per minut.
  • Studier: Ett annat sätt är få pengar är genom att delta i olika studier. Här är beloppen oftast större även om en studie tar lite längre tid. Normal ersättning är ca 500 kr per timme i presentkort. Tänk på att du alltid kan plocka ut presentkort på ICA vilket garanterar att du får användning för presentkortet.
  • Vem betalar?: Företagen som hela tiden vill veta vad detas kunder tänker om dom för att kunna utveckla nya produkter.

8. Crowdfunding och donationer

  • Kickstarter: Om du har ett projekt eller en speciell anledning kan du använda crowdfunding-plattformar som GoFundMe eller Kickstarter för att samla in pengar från allmänheten. Folk donerar ofta till projekt de tycker är viktiga eller intressanta.
  • Vem betalar?: De som tycker att ditt projekt är tillräckligt intressant kommer att betala en slant för att se till att det blir verklighet. Här måste man dock jobba lite för att verkligen ha ett projekt som är värt att betala för.

9. Basinkomst (i vissa länder)

  • Basinkomst: Vissa länder experimenterar med basinkomst, där invånare får en viss summa pengar varje månad utan krav på motprestation. Finland har exempelvis testat detta under kortare perioder, men det är ännu inte etablerat i Sverige.
  • Vem betalar?: Återigen är detta en form av bidrag som staten betalar för.

Varning för bedragare

Även om det finns sätt att få pengar utan direkt arbete, är det viktigt att vara försiktig med erbjudanden som verkar ”för bra för att vara sanna.” Många bedrägerier lovar gratis pengar men involverar risker eller krav på investeringar som kan leda till förluster. Se till att skydda dina nära och kära mot bedrägerier. Läs på vad du kan göra för att undvika att bli bedragen.

Bedrägeri – skydda dig mot bedrägerier (Swedbank)
Så undviker du att bli lurad (Finansinpektionen)
Bli svårlurad (Svårlurad, alla banker i samarbete)
Så minskar du risken för bedrägerier (Skandiabanken)

Alla länkar på min site går till etablerade och välrenommerade företag som erbjuder små och enkla belöningar i form av allt från 10 kr upp till 10 000 kr. Den högsta bonusen har SaveLend som erbjuder procent på hur mycket du sätter in vilket innebär att du rent teoretiskt kan få 10 000 kr om du sätter in 1 miljon. Dock så anser jag det inte relalistiskt att någon av mina följare skulle göra det. I de flesta fall får du ca 100 kr för att bli kund hos något av de företag som jag rekommenderar.