Senast uppdaterad, 2024-09-29, info@gratis-pengar.se
Att undvika bedragare på nätet är viktigt, eftersom de kan använda många olika metoder för att lura dig på pengar, personlig information eller andra värdefulla resurser. Här är några konkreta steg och tips för att skydda dig:
1. Var försiktig med personlig information
- Dela aldrig ut känslig information som personnummer, kreditkortsnummer, lösenord eller bankuppgifter om du inte är säker på att du kommunicerar med en trovärdig källa.
- Var särskilt vaksam på webbplatser som ber om personlig information utan att du förväntade dig det.
2. Använd starka och unika lösenord
- Skapa komplexa lösenord för alla dina konton och undvik att använda samma lösenord på flera ställen. Använd en lösenordshanterare för att hålla koll på dem.
- Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) när det är möjligt för att lägga till ett extra lager av säkerhet på dina konton.
3. Varningstecken på nätbedrägerier
- Oförutsedda vinster eller erbjudanden: Om du får ett mejl eller meddelande som hävdar att du vunnit pengar eller priser, men du har inte deltagit i något lotteri eller tävling, är det troligtvis ett bedrägeri.
- För bra för att vara sant-erbjudanden: Om ett erbjudande verkar otroligt generöst (t.ex. produkter till extremt låga priser eller gratis pengar), bör du vara skeptisk. Denna punkt är extremt jobbig för mig att varna om eftersom min site heter just gratis-pengar.se men det är tyvärr så. Man bör vara skeptiskt till allt som är gratis. I de fall jag erbjuder gratis länkar så måste du alltid bli kund hos ett företag vilket är din motprestation.
- Brådskande meddelanden: Bedragare försöker ofta skapa känslan av brådska. Om någon säger att du måste agera snabbt för att undvika problem (som att ditt konto kommer stängas ner), tänk efter noga innan du gör något.
- Oväntade fakturor eller varningar: Om du får en faktura eller betalningspåminnelse för något du inte köpt, bör du ignorera eller verifiera det med företaget via officiella kanaler.
4. Var försiktig med länkar och bifogade filer
- Klicka inte på misstänkta länkar i mejl eller meddelanden, särskilt om de kommer från okända avsändare. Kontrollera alltid adressen genom att hovra över länken för att se vart den leder.
- Öppna inte bilagor om du inte är säker på att de är från en trovärdig källa, eftersom de kan innehålla virus eller skadlig kod.
5. Handla bara från pålitliga sajter
- Kontrollera om sajten du handlar från har ett säkert SSL-certifikat (kolla efter ett hänglås och ”https” i adressfältet).
- Läs recensioner om du handlar från en sajt du inte känner till, och undvik sajter som har många negativa omdömen eller varningar om bedrägerier.
6. Vara försiktig med sociala medier och appar
- Bedragare använder ofta sociala medier och appar för att komma i kontakt med offer. Var försiktig med att acceptera vänförfrågningar eller meddelanden från personer du inte känner.
- Phishing-försök kan också ske via sociala medier eller sms, så var alltid försiktig med vad du klickar på eller svarar på.
7. Skydda din dator och dina enheter
- Installera ett bra antivirusprogram och håll det uppdaterat. Detta hjälper till att skydda mot skadlig kod och phishing-attacker.
- Uppdatera regelbundet dina enheter och program för att säkerställa att du har de senaste säkerhetsfunktionerna.
8. Använd säkra betalningsmetoder
- När du handlar online, använd betalsystem som erbjuder köparskydd, t.ex. PayPal eller kreditkort. Undvik att göra betalningar direkt till bankkonton eller med presentkort, eftersom dessa metoder ofta är svåra att spåra om något går fel.
- Tänk på att om du handlar med VISA och inte får en vara så får du tillbaks pengarna. Detta är extremt bra att känna till och något inte kortutgivarna berättar om även om det står VISA på kortet.
9. Rapportera bedrägeriförsök
- Om du misstänker att du blivit kontaktad av en bedragare, anmäl det till Polisen och rapportera även till plattformen där bedragaren försökte kontakta dig (t.ex. en social medieplattform eller en e-handelswebbplats).
- Du kan också använda tjänster som Blocket eller Bedrägerikollen för att kolla upp olika bedrägeriförsök som är vanligt förekommande i Sverige.
10. Vara vaksam mot nya typer av bedrägerier
- Bedrägerimetoder förändras snabbt, och bedragare hittar ständigt nya sätt att försöka lura människor. Håll dig informerad om nya typer av bedrägerier genom att följa nyheter eller besöka officiella källor som Polisen eller konsumentorganisationer.
11. Se upp för SMS eller mail från släktingar
- Se upp för allmänna mail eller SMS från släktingar som ber om pengar. De kan visa sig att din släkting fått sitt konto kapat. Eller som min mamma som fick ett SMS från mig där bedragaren ville ha pengar snabbt för att kunna betala en räkning. Detta bedrägeri kunde vi lyckligtvis stoppa tackvare att hon ringde mig.
Att vara medveten, kritisk och försiktig är de bästa verktygen för att undvika nätbedrägerier. Om något verkar misstänkt, lita på din magkänsla och kontrollera alltid innan du agerar.
Fler tips för att undvika bedragare
Alla banker har utförliga rekommendationer på sina hemsidor och det skadar inte att läsa på minst en av dessa guider för ett säkrare liv.
Bedrägeri – skydda dig mot bedrägerier (Swedbank)
Så undviker du att bli lurad (Finansinpektionen)
Bli svårlurad (Svårlurad, alla banker i samarbete)
Så minskar du risken för bedrägerier (Skandiabanken)