Senast uppdaterad, 2022-03-24, info@gratis-pengar.se
Jag tycker att dagens myndighetsålder på 18 år är en katastrof eftersom det är en så pass känslig tid i livet. Det är under tredje året på gymnasiet som de allra flesta fyller 18 år och i det ögonblicket blir de myndiga och får en massa rättigheter och föräldrarna förlorar kontrollen på en rad områden. Du får inte längre veta hur det går i skolan, du kan inte längre kontrollera barnens bankkonto, de får gå på krogen och dricka öl och skulle din ungdom begå brott får du inte längre reda på det.
När jag var ung var det en vän till mig som lyckades bränna alla sina pengar första året efter det att han kom åt sitt bankkonto. Han gjorde av med ett par hundratusen kronor på krogen bara för att han kunde. Pengarna var ju hans. När det sedan kommer till skolan gäller det verkligen att komma ihåg att skolan inte får kontakta er hur mycket de än vill utan ert barn medgivande. Det jag kan rekommendera är att man ser till att få ett medgivande direkt när tredje och sista året på gymnasiet börjar bara ifall något skulle gå snett. Ni är helt rökta annars. Lärarna tycker att det är lika jobbigt när de ser att det går snett för en elev men de får inte kontakta föräldrarna hur mycket de än vill. De får sparken direkt om de gör det. Jag känner flera lärare som berättar att detta är ett stort problem och en lärare ringde till och med upp en förälder och började samtalet med ”Jag måste bara ringa dig men det här samtalet har aldrig ägt rum.” Läraren berättade sedan för föräldern hur illa det var med hans son och bad honom att prata med sonen utan att nämna att samtalet hade ägt rum. Läraren bad föräldern att han skulle försöka se till så att sonen ville boka ett möte med henne för att då kunde hon hjälpa honom. Jag tycker att dessa regler är helt vansinniga och inte alls tar hänsyn till verkligheten. Nedan följer saker som du måste se upp med.
- Skolan får inte kontakta föräldrarna vid problem.
- Eleven får sjukanmäla sig själv (som upplagt för skolk).
- Inga utvecklingssamtal med föräldrarna.
- Ni kommer inte år barnens bankkonton längre.
- Krogen är tillgänglig för ungdomen.
- Ni får inte veta om de begått ett brott. Under 18 år blir ni kontaktade av polisen.
Hur skall man lösa detta?
I de allra flesta fall går det hur bra som helst när barnen fyller 18 år och blir myndiga men det förekommer flera fall där det blir ett stort problem och här är mina förslag på hur man löser det.
Skolan – Se till att redan vid starten av det tredje året kontakta skolan och fråga hur ni bäst hanterar situationen. Förklara att ni vill ha uppföljning även under tredje gymnasieåret och vad som krävs för att det skall bli så. Förmodligen kommer det att räcka med att ert barn ger skolan sitt samtycke vid ett tillfälle för att skolan skall kunna kontakta er vid behov under resten av året. Lyssna dock med skolan hur ni gör detta för jag förmodar att det skiljer sig rätt så rejält mellan olika skolor.
Bankkonton – Alla stora sparkonton som föräldrarna har sparat till barnen måste ägas av föräldrarna. Namnge kontot med ert barns namn så att ni vet vems pengarna är. De pengar som ungdomen har till vardags bör hanteras av ungdomen själv men om ni vi se även dessa pengar måste ni be ert barn om fullmakt till detta konto. Det är inte att rekommendera att detaljstyra dessa pengar men om det finns problem med i bilden så kan man ju alltid försöka styra upp det.
Brottslighet – Enormt stort problem. Speciellt som ca 50% av ungdomarna har utsatts för brott och ca 50% av ungdomarna begår brott. (Håller på och läser två rapporter från BRÅ och jo det är så illa. Mer om det i kommande inlägg.) Här kan jag inte ge så mycket råd tyvärr annat än att man hela tiden kommunicerar med ungdomen och visar att man finns där för sitt barn.