Avanza för dummies

Senast uppdaterad, 2022-04-17, info@gratis-pengar.se

Om man inte sparat på börsen förut och inte alls vet hur man skall komma igång kan det vara svårt. För att komma över den värsta skräcken kommer jag att sammanställa några inlägg där jag steg för steg går igenom de viktigaste funktionerna för att kunna komma igång med några olika företag. Först ut i denna serie är jätten Avanza.

Sätta upp ett månadssparande

För att sätta upp ett månadssparande gå till ”Månadsspara” från meny ”Spara & Investera”.

På sidan ”Börja månadsspara” kan du välja mellan att låta en robot månadsspara åt dig. Då väljer du ”Månadsspara i Auto” och får gå igenom en wizard som sätter upp ett månadssparande åt beroende på dina val. Alternativ nummer två är att du får hjälp med att välja fonder av en wizard genom att klicka på ”Månadsspara i Portföljgeneratorn”. Det sista alternativet är att du själv väljer vilka fonder du skall spara i genom att klicka på ”Skapa månadssparande nu”.

Nu kommer du till en sida där du skall sätta upp ditt månadssparande.

  • Välj hur mycket du vill spara per månad.
  • Lägg till en fond.
  • Välj det konto du vill spara till. (De konton som redan skapats av Avanza)
  • Välj ett konto som pengarna skall dras ifrån. (Ditt egna bankkonto på en annan bank.)
  • Bestäm vilken dag pengarna skall dras. Förslagsvis efter lön.

När du har gjort dina val klickar du på knappen ”Börja månadsspara” (som inte finns med på bilden men ligger precis under formuläret) och ditt månadssparande är startat.

Om du inte har ett konto upplagt som pengarna skall dras ifrån måste du lägga upp nytt konto genom funktionen ”+ Lägg upp ett nytt autogiro” som beskrivs nedan.

Nu får du ange ditt Clearing- och kontonummer för din bank. Signera sedan med BankId genom att klicka på knappen ”Signera med BankID”. När de är klart har du en koppling mellan Avanza och din bank och kan börja föra över pengar till Avanza och handla med aktier och fonder.

Vi fyller på vårt lager med nya produkter varje vecka – så du hittar allt du behöver!