ETC en vänsterbluff?

Vänsterns största flaggskepp när det kommer till media är utan tvekan ETC. Inte så att den har störst upplaga eller så utan snarare som så att det är den tidning på vänsterkanten som gapar mest och refereras till som sanning när deras hat för allt som är höger om Socialdemokraterna är fundamentalt för deras verksamhet. Eller vad sägs om följande uppställning av redaktörer.

Historien om ETC

Ett långt inlägg av @glenn_dalarna på X där han går igenom ETC.
Seriekonkurser, leverantörer i kläm och bidrag bidrag bidrag, allt på skattebetalarnas bekostnad. Johan Ehrenberg startade sin första “Etc” redan 1976 även om tidskriften då hette “Partisan”. Han är uttalat socialist med ett stort ekonomiskt intresse även om hans idéer är radikala och ibland rent bakvända enligt de flesta andra ekonomer (vilket kommer fram längre ner i den långa texten).

Johan säger sig ha en socialistisk affärsidé där han inte tar ut vinst, vilket i sak blir konstigt när han verkar driva sina företag utan marginaler och förväntar sig att skattebetalarna får ta notan om något av hans tidningspappersbolag inte längre klarar av sina fakturor eller betala ut löner. Han har ägt eller äger fler bolag (över 50) än jag har tid att titta på då jag gör detta på min fritid. Det kan noteras att han idag är “aktiv” i 28 bolag, ingen av dem är några framgångssagor vad jag hittat, vilket ändå skulle motsätta Ehrenbergs affärsidé om att göra allt detta utan vinst…, de flesta företag verkar idag vara utan verksamhet men med ett uppsamlat eget kapital.

Jag undrar om inte någon är kreativ i sin bokföring och möjligen fakturerar “tjänster” mellan företagen för att flytta runt kapital, speciellt då Johan själv har uttryck att vinst är inte viktigt, värde är viktigare. Det hade varit intressant om någon med mer tid och resurser verkligen grävde i bokföringen och kors kontrollerade fakturor mellan bolagen. Upplägget påminner om skalbolags struktur men jag stannar vid påminner. Jag har sett bolag som fakturerar bort sin vinst till andra självägda eller närägda bolag för att undkomma vinstskatt, eller när de inom kort gör en planerad konkurs och kastar alla leverantörsfakturor på konkursförvaltaren samt växelmynten de glömde ta med sig för att sedan driva det andra bolaget vidare vitt som snö.

ETC Konkurser:

Om de uppgifter som jag hittat stämmer så har ETC & Närliggande bolag gått i konkurs fyra eller fem gånger beroende på vilka bolag som bör räknas, återuppstått igen under något annat namn en tid för att sedan byta tillbaka till ETC när konkursen är klar. Johan har bevisligen satt två företag i konkurs 2005 vilket det blev en hel del skriverier om, där det påstås att han lämnat över alla skulder och (tömda?) få tillgångar till konkursförvaltare. Sedan har han väntat ett par veckor och sedan köpt(lagt högst bud på hela konkursboet) tillbaka sin egen gamla verksamhet med inventarier av konkursförvaltaren. Det verkar som han gett en spottstyver av vad de kostar nytt, smackat in det i sitt “nya” Etc och drivit verksamheten vidare som att ingenting har hänt.

Förutom att den konkursade tvillingverksamheten har blåst 100-tals leverantörer på betalning av förfallna fakturor eller investerare som helt plötsligt äger 0% av nya bolaget. För att inte tala om löneskuld & skatteskuld som staten har fått tagit hand om på kostnadskontot. 2005 begär ETC Production och IT-Nuevo ”sig själva” i konkurs vilket låter de 800 aktieägarna se sina investerade pengar gå upp i rök. Under 2007 så slutförs konkurserna och 12,6 miljoner kronor fattas i Johan Ehrenbergs senaste två konkurser i ETC Produktion och Nuevo AB
-ETC Produktion AB hade 9 450 177 kronor i skulder och bara 435 500 kronor i tillgångar då företaget begärdes i konkurs den 2 maj vilket är remarkabla siffror om man ska få tro att det skedde med vikande orderingång. Revisor borde naturligtvis ha flaggat för detta långt innan.
-ETC Produktion lämnade också efter sig en löneskuld på 1 705 995 kronor. Att gå i konkurs är dock inte olagligt, inte heller att vara socialist. Men det är inte därför jag tittar på ETC Ordet som jag letat efter är presstöd, och där har ETC sin verkliga affärsidé sedan 2005, Johan kallas ibland för Sveriges presstöds entreprenör, drakar som Bonnier och Schibsted är nog gröna av avund när de ser hur mycket skattepengar ETC har lyckats kvittera ut med så liten investering genom att använda ett bidrag som inte alls var beredd på att någon skulle ha det som affärsidé.

Johans affärsidé var att uppnå kravet med minsta möjliga marginal för att få kvittera ut presstöd (numer mediestöd). Kravet var en upplaga på 1500 ex, (vid bedömningen) som någon köpte, vilka Johans egenstartade stödföreningar så givmilt gjorde. Ett stickprov där det finns gott om data innan vi hoppar till mediemyndighetens protokoll är 2017:

Etc kvitterar då ut 13 bidrag till sina tidningar varav de flesta endast finns för att kvittera ut bidrag. Bara det året tar ETC ut 50 miljoner i bidrag för de hittat ett kryphål, visst är det fint när socialister finansierar sin verksamhet med skattemedel.

Dagens ETC 15 644 000 kronor
ETC (lördagar) 5 523 000 kronor
ETC Jönköping 2 155 083 kronor
ETC Bergslagen 2 322 128 kronor
ETC Göteborg 3 056 000 kronor
ETC Malmö 3 056 000 kronor
ETC Norrköping 3 056 000 kronor
ETC Stockholm 3 408 000 kronor
ETC Sundsvall 2 351 000 kronor
ETC Uppsala 2 843 419 kronor
ETC Örebro 3 408 000 kronor
ETC Umeå 1 763 000 kronor
Fria Tidningen (som ägs av ETC), 2,2 miljoner kronor
2017 får ETC en motgång, någon på myndigheten har genomskådat dem och ETC lägger ner alla sina ”satelliter” när de inte längre är presstöds kassakor. Så var det med den viktiga lokala närvaron.

Driftstöd till ETC totalt:
2005-2009: 23.976.000 sek
2010-2014: 92.027.000 sek
2015: 24.500.000 sek
2016: 37.08200 sek
2017: 46.765.000 sek
2018: 16.900.000 Sek
2019: 17.382.000 sek
2020: 22.737.000 sek
2021: 23.603.000 sek
2022: 24.385.000 sek
2023: 24.806.000 sek
Innovations och utvecklingsstöd:582.000 sek
Distributionsstöd: 1.170.000 sek
Redaktionsstöd: 6.712.00 sek
Totalt stöd(stöld?) för perioden 2005-2023 är 359.627.000 sek eller trehundrafemtioniomiljonersexhundratjugosjutusen Svenska skattekronor

Att kalla ETC något annat än en bidragsparasit är svårt, den har snart i 20 år roffat åt sig varje bidrag de kunnat, hittade en post på ETC Göteborg där de ansökt och fått bidrag med 38, det mina herrar och damer säger en hel del om ETC och Johan Ehrenberg. Det finns mycket mer att gräva i här men när moralens ryttare utger sig att vara på skattebetalares sida så kan man fundera hur de är funtade när de ständigt behöver båtlaster med skattebetalarnas pengar för att trycka ner sin åsikt i våra strupar. Mediestödet har nu ändrats men var så säker, ETC och Johan sitter redan och kollar hur de ska kunna sno åt sig en så stor bit av kakan som det är möjligt. Vänta och se. Oj det blev ett långt inlägg, då har vi inte tittat på några av Johans sidoverksamheter men min spaning är att finns det bidrag att söka, så har ETC fått dessa i så stor utsträckning som det varit möjligt. För er som vill gräva vidare i detta så finns det spaltkilometer med kritik mot ETC’s olika bolag med Johan i spetsen både befogad och obefogad men min fokus var mediestöd. Nytt för idag, jag postar även mina större inlägg på http://patreon.com/Glenn_dalarna Det är en helt öppen sida där det även går att helt frivilligt vill stödja mig eller om man vill hålla sig uppdaterad om vad jag postar för granskningar. Om du vill se mer av liknande, dela gärna och följ mig, jag tackar för att just du tog dig tid och läsa om vart våra skattepengar går. /Glenn

Aktieköp i ETC en bluff?

I ett annat inlägg så kritiserar @glenn_dalarna aktieköp i ETC och har får svar av @johanEhrenberg men är ändå inte riktigt nöjd med svaret.

Hej Alla härliga följare och trevlig Fredag!

Idag är en stor dag, jag lyckades för första gången få lite svar ifrån en av de tidningar/medier jag kritiserat hårt. Jag vill tacka @JohanEhrenberg ETC Grundare och för att han tog dig tid för att svara även om han stormade in med en nivå av passiv aggressivitet som skulle få magdalena andersson att verka stabil.

Mestadels kallade han mig och andra följare för epitet som troll, okunniga om bolag och @RebeccaWUvell. Men jag fick i alla fall lite förståelse av vad det är han säljer när de ber om ”delägare” till ETC för att ersätta mediestöd.

Då de nya reglerna kommer vara en avtrappning(ungefär som avvänjning när du är knarkare) och inte en cold turkey, (sluta direkt) Så ifrågasätter jag deras påstående om att de inte får presstöd 2024 som de påstår.

Men nu till ”erbjudandet” som Johan/Jenny har till de som ska kasta pengar på hans ”produkt”

Man kan alltså köpa en B-aktie för 10.000sek.
Vad får man då för det?
Man är garanterad enlig J.J 5.5% i ränta vilket under ett år alltså blir 550 sek.
Visst låter det bra?

JA, men FÖR bra och samtidigt ett bakvänt sätt att ge utdelning. Normalt fattar Bolagsstämman beslutet om utdelning i efterhand OM det finns vinst att dela ut. J/J lovar innan grisen är såld, dvs den ligger i säcken. Så hur bekostas då utdelningen som redan är utlovad? Den bekostas genom att ta in nya investerare som köper ”B-aktien” Av deras pengar så använder man en del för att betala av skulden till de initiala investerarna. O.S.V Sedan ska även pengarna räcka till resten av verksamheten, löner, rörelsekostnader, investeringar o.s.v. utan att veta om det blir ett år som ger vinst eller inte. Om företaget slutar att få in nya investerare som köper ”aktien” så hamnar de snabbt på ruinens brant, för varje person som köper in sig så äts kapitalet upp. Så man måste alltså lyckas ”värva” nya och fler investerare för varje år som går bara för att hålla sig flytande.

Frågan är snarare när detta går omkull än om, då blir varenda ”aktie” naturligtvis värd 0 sek. Det finns ett begrepp som är välkänt för en sådan här affärsmodell och det är PONZI Bedrägeri https://sv.wikipedia.org/wiki/Ponzibedr%C3%A4geri… Jag ber om ursäkt för en wikilänk men den är faktiskt fakta korrekt. Då J/J utger sig för att vara ”bra på Bolag” så vet han självklart om hur en sådan här affärside ser ut på papperet, samt vilka likheter som finns med ETC. Världens mest kända Ponzi scammer är Bernard Madoff, för honom gick det inte så bra. 150 år i fängelse. Detta borde nog @finansinsp ta en titt på även @Skatteverket borde ha visst intresse. ETC använder nämligen samma upplägg på flera bolag, att förlora 10.000 sek kan nog de flesta hantera men ett annat bolag säljer visst ”aktier” i obyggda hus. Dela gärna om du gillade det och anser att det har ett värde för andra att veta om.

Egna reflektioner

Detta inlägg har jag publicerat med tillstånd av @glenn_dalarna och det visar på syniskheten hos vänstern (eller makthavare rent generellt). De bedriver en tidsskrift där de kritiserar kapitalet, högern och systemet men driver tidningen så pass illa så att det mycket väl skulle kunna resultera i fängelse. Jag är ingen expert men det ser otroligt illa ut att hålla på och mjölka presstödet genom flera olika bolag. Att sätta ett bolag i konkurs som sedan köps upp av ett annat bolag med samma ägare. Att ge ut aktier som mest liknar ett pyramidspel och inte har något teckning eller förakring i verkligheten. Kommentera gärna detta inlägg här eller skicka en kommentar till mig på Instagram eller via mail.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *